Topics
General Knowledge >> Economy >> Industries and Infrastructure
21). India earns maximum foreign exchange from the export of :
A). garments
B). jute
C). gems and jewellery
D). cotton
22). The highest debtor country in the world is :
A). Brazil
B). Russia
C). Mexico
D). China
23). Match the following:
Commission Matter of Enquiry
A. Wadhva Commission 1. The assassination of Rajiv Gandhi
B. Liberhan Commission 2. Killing of Graham Staines
C. Sri Krishna Commission 3. Demolition of a religious structure at Ayodhya
D. Jain Commission 4. Riots in Mumbai in 1993
A B C D

A). 3 2 4 1
B). 2 3 4 1
C). 3 2 1 4
D). 2 3 1 4
24). Recently, the Government disinvested stake in VSNL, IBP and IPCL to :
A). Bharti Telexonic, Reliance and GAIL respectively
B). Tata Group of Industries, Indian Oil Corporation and Reliance, respectively
C). Bharti Telesonic, Royal Dutch Shell and Pfizer respectively
D). Motorola, Kuwait Petroleum and Ranbaxy, respectively
25). Consider the following statements :
1. The first newsprint plant set up in India was at Nepanagar
2. The first modern steel plant in India was set up at Bhadrawathi
Which of these statements is / are correct?

A). 1 only
B). 2 only
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2


26). Identify the correct sequence of the establishment of steel plants in India from the earliest to the latest:
A). Bokaro, Jamshedpur, Vishakhapatnam, Bhilai
B). Jamshedpur, Bhilai, Bokaro, Vishakhapatnam
C). Bhilai, Jamshedpur, Vishakhapatnam, Bokaro
D). Jamshedpur, Bokarao, Bhilai, Vishakhapatnam
27). The following is the list of four integrated steel plants in the country
1. Bhilai 2. TISCO 3. IISCO 4. Bokkaro
Which of the following combinations lists all the plants in the public sector?

A). 1, 2 and 4
B). 1, 3 and 4
C). 2, 3 and 4
D). None of these
28). Which of the following statements regarding the iron and steel plant at Bhilai, Rourkela and Durgapur are correct?
1. These plants were established in public sector during the Second Five Year Plan.
2. These are located in the steel raw material belt.
3. These were established with the help from Britain, Soviet Union and Sest Gramany respectively.

A). 1 and 2
B). 2 and 3
C). 1 and 3
D). 1, 2 and 3
29). Match the following :
A. Dutt Committee 1. Village and Small Scale Industries
B. Raj Committee 2. Direct Taxes
C. Wanchoo Committee 3. Agricultural Taxes
D. Karve Committee 4. Industrial Licensing
A B C D

A). 1 2 3 4
B). 4 3 2 1
C). 1 4 3 2
D). 2 3 4 1
30). Consider the following statements :
1. The Ministry of External Affairs is in charge of monetary policy in India
2. The Ministry of External Affairs is in-charge of foreign exchange rate determination in India.
3. The Ministry of Commerce puts forward the Export-Import Policy in India
4. The Planning Commission prepares the Annual Budget of the Government
Which of the statements is/are correct?

A). 1, 2 and 3
B). 2 only
C). 3 only
D). 2 and 4
Go to :
Total Pages : 29