Topics
General Knowledge >> Economy >> Industries and Infrastructure
41). Which one of the following continents accounts for the maximum share in exports from India?
A). Asia
B). Europe
C). Africa
D). North America
42). Consider the following statements
1. In Indian economy, the share of Industry sector in employment generation is more than 20%.
2. In the Eleventh Five Year Plan, the industrial growth measured in terms of IIP shows fluctuating trends.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
43). In the 'Index of Eight Core industries', which one of the following is given the highest weight?
A). Coal production
B). Electricity generation
C). Fertiliser production
D). Steel production
44). Consider the following statements about the Navratna Status Industries
1. Navratna was originally assigned to nine Public Sector Enterprises in 1997.
2. The number of PSEs having Navratna status is now more than 15 industries.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
45). Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists
List I  List II
(Aluminium company)  (Location)
A. BALCO   1. Hirakud
B. HINDALCO   2. Korba
C. Indian Aluminium Company  3. Koraput
D. NALCO   4. Renukoat

Below the Codes are given in A B C D order

A). 2 4 1 3
B). 2 3 4 1
C). 4 2 1 3
D). 4 1 3 2


46). Which one of the following is not correct in the context of industrial clusters development in India?
A). Industrial clusters play an important role for the MSME participants in their inclusiveness, technology absorption and efficiency improvement.
B). Industrial clusters are visible in traditional handloom, handicrafts and modern SMC.
C). Industrial cluster programmes in India are administered by various ministries.
D). Industrial clusters lead to promotion of monopoly in the market.
47). Which one of the following issues the 'Global Economic Prospects' report periodically?
A). The Asian Development Bank
B). The European Bank for Reconstruction and Development
C). The US Federal Reserve Bank
D). The World Bank
48). Which one of the following is not correct in the context of Balance of Payments of India during 2013-14?
A). India's exports were less than its imports.
B). Trade balance was negative.
C). Net imbibes were positive.
D). Capital account balance was negative.
49). Which one of the following sub-sectors of the Indian Industries has the highest percentage share of employment in the Indian Economy?
A). Mining
B). Manufacturing
C). Construction
D). Electricity
50). Which one of the following sub groups of the Industrial Sector has contributed the highest percentage of weighted in Index of Industry Productions (IIPs)?
A). Mining
B). Construction
C). Electricity
D). Manufacturing
Go to :
Total Pages : 29