Topics
General Knowledge >> Economy >> Industries and Infrastructure
51). Consider the following statements
1. MMTC limited is India's largest international trading organisation.
2. Neelanchal Ispat Ningam Limited has been set up by MMTC jointly with the Government of Odisha.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
52). Which one among the following is the target set in the National Manufacturing Policy (NMP) to achieve the sustained growth rate in the Manufacturing sector of Indian Economy?
A). 10-12%
B). 12-14%
C). 15-16%
D). 18-20%
53). Consider the following objectives of the National Manufacturing Policy (NMP) of Indian Economy
1. To enable the manufacturing sector to contribute at least 25% of GDP by 2022.
2. To create 500 million additional jobs in the manufacturing sector by 2022.
3. To create the appropriate skill sets among the rural migrant and urban poor for their easy absorption in manufacturing sector.
4. To allow more Foreign Direct Investment (FDI) in Manufacturing sector by 2017.
Which of the statements given above are correct?

A). 1, 2, 3 and 4
B). 2 and 3
C). 1 and 3
D). 2 and 4
54). A labour intensive industry is one that
A). require hard manual labour
B). pay adequate wages to the labour
C). employs more hands
D). provide facilities to labour
55). Consider the following aims of the National Manufacturing Policy (NMP) of Indian Economy
1. National investment and Manufacturing Zones (NIMZs) will be established on lands which are degraded and uncultivable.
2. NIMZs are the integrated industrial townships with world class physical and social infrastructure.
Which of the statements about NIMZs formulated in NMP given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2


56). In which one of the following places was the Asia's First Export Processing Zone (EPZ) setup?
A). Santa Cruz
B). Kandla
C). Cochin
D). Surat
57). Consider the following statements
1. Packaging machinery industry, like other industrial machinery, is allowed for 100% FDI under automatic approval.
2. Food processing machinery can be classified under the general category of industrial machinery which is de-licensed under the current industrial policy and qualifies for 100% FDI under automatic approval.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
58). Consider the following statements about the Mega Food Parks
1. Mega Food Park is a well-defined agri/ horticultural-processing zone containing state of the art processing facilities with support infrastructure and well established supply chain.
2. Mega Food Park was launched in the Ninth Five Year Plan.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
59). Consider the following statements about Tata Steel
1. It is the Asia's first privately owned integrated Iron and steel plant.
2. It is the first company outside Japan to get the Deming Application Prize in 2008 for excellence in total quality management.
3. Immediately after the enactment of the Provident Fund Law in India, Tata steel introduced provident fund for its employees.
4. It is the first company in the world to get social accountability 8000 certification from the social Accountability International from the USA.
Which of the statements given above is/are correct?

A). 1, 2 ,3 and 4
B). 1, 2 and 3
C). 2 and 3
D). 3 and 4
60). There has been a persistent deficit budget year after year. Which of the following actions can be taken by the government to reduce the deficit?
1. Reducing revenue expenditure
2. Introducing new welfare schemes
3. Rationalising subsidies
4. Expanding industries
Select the correct answer using the codes given below

A). 1 and 3
B). 2 and 3
C). Only 1
D). 1, 2, 3 and 4
Go to :
Total Pages : 29