Topics
General Knowledge >> Economy >> Industries and Infrastructure
31). The Kelkar proposals which were in the news recently were the :
A). recommendations for reforms in the power sector
B). recommendations for tax reforms
C). guidelines for the privatisation of public sector undertakings
D). guidelines for reducing vehicular pollution, and the promotion of CNG use
32). Which of the following has been recommended by Kelkar Committee?
A). Introduction of a two rate personal income tax schedule - 20% up to an income
of Rs.4 lakh and 30% for income exceeding Rs.4 lakh.
B). The general rate of depreciation for plant and machinery to be reduced to 15%
from the existing level of 25%.
C). Both (a) and (b)
D). None of the above
33). Which one of the following statements about the Companies Act 2013 is not correct?
A). The Act regulates the corporate sector to make it accountable.
B). It provides for Corporate Social Responsibility (CSR).
C). It provides more opportunities for new entrepreneurs.
D). It enables wide application of Information Technology.
34). In India, in the overall index of industrial production, the indices of eight core industries have a combined weight of 37-90%. Which of the following are among those eight core industries?
1. Cement
2. Fertilisers
3. Natural gas
4. Refinery products
5. Textiles
Select the correct answer using the codes given below

A). 1 and 5
B). 2, 3 and 4
C). 1, 2, 3 and 4
D). 1, 2, 3, 4 and 5
35). Container Corporation of India Limited (CONCOR), a public sector Undertaking is under the administration control of which of the following Ministries?
A). Heavy industry
B). Small scale
C). Ministry of Railways
D). Shipping, Road Transport and Highways


36). Classification of an enterprise into public or private sector is based on
A). number of employees in the enterprise.
B). ownership of assets of the Enterprise.
C). employment conditions for workers in the enterprise.
D). nature of products manufactured by the enterprise.
37). Which of the following brings out the 'Consumer Price Index Number for Industrial Workers'?
A). The Reserve Bank of India
B). The Department of Economic Affairs
C). The Labour Bureau
D). The Department of Personnel and Training
38). The sales tax you pay while purchasing a toothpaste is a
A). tax imposed by the Central Government.
B). tax imposed by the Central Government, but collected by the State Government.
C). tax imposed by the State Government, but collected by the Central Government.
D). tax imposed and collected by the State Government.
39). Consider the following statements
1. The USSR assisted in building of Bhillai Steel Plant.
2. The British assisted in the building of the Bokaro Steel Plant.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
40). Consider the following statements
1. The first Petrochemical Industry in India's started with the establishment of National Organic Chemical Industry Limited in decades sixties.
2. The real importance of Petrochemical Industry in India shown with the establishment of Indian Petrochemicals Corporation Limited (IPCL) at Baroda.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
Go to :
Total Pages : 29