Aptitude Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
31). The speed of the boat in still water is 24 kmph and the speed of the stream is 4 km / h. The time taken by the boat to travel from A to B downstream is 36 minutes less than the time taken by the same boat to travel from B to C upstream. If the distance between A and B is 4 km more than the distance between B and C, what is the distance between A and B ?
A). 112 km
B). 140km
C). 56 km
D). 84 km
32). A certain sum is divided among A, B and C in such a way that A gets Rs. 40 more than the \( \Large \frac{1}{2} \) of the sum, B gets Rs. 120 less than \( \Large \frac{3}{8} \)th of the sum and C gets Rs. 200. What is the total sum ?
A). Rs. 1100
B). Rs. 850
C). Rs. 960
D). Rs. 1200
33). The respective ratio between speed of the boat upstream and speed of the boat downstream is 3 : 4. What is the speed of the boat in still water if it covers 70 km downstream in 3 hours 30 minutes? (in km/h)
A). 18
B). 18.5
C). 17
D). 17.5
34). A tank has two inlets : A and B. A alone takes 2 hours and B alone takes 3 hours to fill the empty tank completely when there is no leakage. A leakage was caused which would empty the full tank completely in 'x' hours when no inlet is open. Now, when only inlet A was opened, it took 3 hours to fill the empty tank completely. How much time will B alone take to fill the empty tank completely ? (in hours)
A). 4.5
B). 7.5
C). 3
D). 6
35). Time taken by a boat in going upstream a certain distance is twice the time taken in going the same distance downstream. Find the speed of boat upstream if it covers 20 km downstream in 1 hour 40 minutes.
A). 6 kmph
B). 7 kmph
C). 6.5 kmph
D). 7.2 kmph


36). The time taken by a boat to travel a distance downstream is half the time taken by it to travel the same distance upstream. What is the speed of the boat downstream if it travels 7.5 km upstream in 1 hour 30 minutes ? (in km/h)
A). 7.5
B). 5
C). 9
D). 10
37). Pipe A and B can fill a tank in 10 hours and 8 hours respectively. After certain time, pipe A was closed. It took a total of 6 hours to fill the tank completely. For how many hours did pipe A work?
A). \( \Large 4 \frac{1}{4} \ hours \)
B). \( \Large 2 \frac{1}{2} \ hours \)
C). \( \Large 3 \frac{1}{3} \ hours \)
D). \( \Large 5 \frac{1}{3} \ hours \)
38). A man takes 2.2 times as long to row a distance upstream as to row the same distance downstream. If he can row 55 km downstream in 2 hours 30 minutes. what is the speed of the boat in still water ? (in km/ h)
A). 40
B). 8
C). 16
D). 24
39). The respective ratio between speed of the boat upstream and speed of the boat downstream is 3 : 4. What is the speed of the boat in still water if it covers 70 km downstream in 3 hours 30 minutes? (in km/ h)
A). 18
B). 18.5
C). 17
D). 17.5
40). A tank has two inlets : A and B. A alone takes 2 hours and B alone takes 3 hours to fill the empty tank completely when there is no leakage. A leakage was caused which would empty the full tank completely in 'x' hours when no inlet is open. Now, when only inlet A was opened, it took 3 hours to fill the empty tank completely. How much time will B alone take to fill the empty tank completely ? (in hours)
A). 4.5
B). 7.5
C). 3
D). 6
Go to :
Total Pages : 361