Aptitude Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
61). A boat can travel 4.2 km upstream in 14 minutes. If the respective ratio of speed of the boat in still water and speed of the stream is 7 : 1. How much time will the boat take to cover 17.6 km downstream ? (in minutes)
A). 52
B). 44
C). 48
D). 36
62). A tank has 3 inlets X, Y and Z and 1 outlet. P, Y fills the empty tank in 3 times the time taken by Z to fill the empty tank completely. X fills the empty tank completely in 1.5 times the time taken by Y to fill the empty tank completely. Also, Z fills the empty tank completely in half the time taken by P to empty the full tank completely. If the time taken to fill the empty tank completely when all of them are opened simultaneously is \( \Large 3 \frac{15}{19} \) hours. how much time (in hours) will P take to empty the full tank completely ?
A). \( \Large 6 \frac{1}{2} \)
B). 6
C). 8
D). 4
63). Three typists P, Q and R have to type 368 pages. P types one page in 8 minutes. Q in 18 minutes and R in 24 minutes. In what time will these pages be typed if they work together?
A). 25 hours
B). 27.6 hours
C). 27 hours
D). 28 hours
64). The distance between two points is 36 km. A boat rows in still water at 6 kmph. It takes 8 hours less to cover this distance in downstream in comparison to that in upstream. The rate of stream is
A). 3 kmph
B). 2 kmph
C). 2.5 kmph
D). 4 kmph
65). Boat A travels upstream from point X to point Y in 2 hours more than the time taken by Boat B to travel downstream from point Y to point Z. The distance between X and Y is 40 km and that distance between Y and Z is 24 km. The speed of Boat B in still water is 10 km/h and the speed of Boat A in still water is equal to the speed of Boat B downstream. What is the speed of Boat A in still water? (Consider the speed of the current to be the same).
A). 20 km/h
B). 10 km/h
C). 12 km/h
D). 14 km/h


66). A boat takes 3 hours less time in rowing from point X to point Y in downstream than that in rowing from point Y to point Z in upstream. The distance between X and Y is 20 km which is half of the distance between Y and Z. Speed of boat B in still water is 10 kmph. The speed of boat A in still water is equal to the rate upstream of boat B. What is the speed of boat A in still water? (in kmph).
A). 12
B). 8
C). 10
D). 11
67). Some students planned a picnic. The budget for food was Rs. 500. But, 5 of them failed to go and thus the cost of food for each member increased by Rs. 5. How many students attended the picnic ?
A). 15
B). 20
C). 25
D). 30
68). River is running at 2 kmph. It took a man twice as long to row up as to row down the river. The. rate (in km ph) of the man in still water is :
A). 8
B). 10
C). 4
D). 6
69). Three pipes A, B and C can till a cistern in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the cistern is :
A). 12
B). 14
C). 16
D). 18
70). The angles of a convex hexagon in degrees are integers and in arithmetic progression. L and M denote the largest of these 6 angles. Then the maximum value that M can take is :
A). 125 degree
B). 150 degree
C). 175 degree
D). 179 degree
Go to :
Total Pages : 361