Topics
>> Aptitude
41). The speed of a boat in still water is 15 kmph and the speed of the current is 3 kmph. The distance travelled by the boat from point A to point B downstream is 24 km more than the distance covered by the same boat from point B to point C upstream in the same time. How much time will the boat take to travel from point C to point B downstream ?
A). 2 hrs
B). 2 hrs 30 mins
C). 2 hrs 40 mins
D). 2 hrs 10 mins
42). If 2x + y = 15 , 2y + z = 25 and 2z + x = 26, what is the value of z ?
A). 4
B). 7
C). 9
D). None of these
43). The top of a 15 metre high tower makes an angle of elevation of \( \Large 60 ^{\circ} \) with the bottom of an electric pole and an angle of elevation of \( \Large 30 ^{\circ} \) with the top of the pole. What is the height of the electric pole ?
A). 5 metres
B). 8 metres
C). 10 metres
D). 12 metres
44). Which of the following values of P satisfy the inequality P (P - 3) < 4P - 12 ?
A). P > 14 or P < 13
B). 24 \( \Large \leq \) P < 71
C). P > 13 ; P < 51
D). P = 4, P = + 3
45). Four of the following five parts numbered (1), (2), (3), (4) and (5) in the following equation are exactly equal. Which of the parts is not equal to the other four ? The number of that part is the answer.
A). \( \Large xy^{2} - x^{2} y + 2x^{2}y^{2} = xy^{2} (1 - 2x) + x^{2}y \)
B). \( \Large (2x - 1) = xy^{2} \)
C). \( \Large [y (1 + x) - (1 - y)] = xy [(x + y)^{2} + y ] \)
D). \( \Large (1 + x) - x^{2} y (1 - y) = xy \)


46). Four of the following five parts numbered (1), (2), (3), (4) and (5) are equal. Number of the part which is not equal to the other four parts is the answer.
A). \( \Large 136 \times 12 \div 17 + 4 = \)
B). \( \Large 152 \times 12 \div 19 + 48 \div 12 = \)
C). \( \Large 265 \div 67 \times 4^{2} + 6^{2} = \)
D). \( \Large 378 \div 42 \times 9 + 3^{2} + 4 \)
47). In the following equations four out of the five parts numbered (1), (2), (3), (4) and (5) are exactly equal. Which one part is not equal to the other four? The number of that part is the answer.
A). \( \Large 120 \times 12 - 22 \times 20 = \)
B). \( \Large 10% of 500 + \frac{2}{5} of 1200 = \)
C). \( \Large 80 \times 40 - 20 \times 110 = \)
D). \( \Large 8640 \div 60 + 53.5 \times 16 = \)
48). In the following equation four out of the five parts numbered (1), (2), (3), (4) and (5) are exactly equal. Which part is not equal to the other four? The number of that part is the answer.
A). \( \Large 5^{3} + 3^{3} + 48 = \)
B). \( \Large 5^{2} \times 3^{3} - 475 = \)
C). \( \Large 3^{5} - 44 = \)
D). \( \Large 4^{3} + 2 \times 17 \times 4 = \)
49). If \( \Large 3x + 7 = x^{2} + M = 7x + 5 \) , what is the value of M ?
A). \( \Large \frac{1}{2} \)
B). \( \Large 8 \frac{1}{4} \)
C). \( \Large 8 \frac{1}{2} \)
D). Cannot be determined
50). If 2x + 3y = 34 and \( \Large \frac{x + y}{y} = \frac{13}{8} \), then 5y + 7x = ?
A). 82
B). 175
C). 178
D). None of these
Go to :
Total Pages : 260