Aptitude Questions and answers

  1. Aptitude
    1. Approximation
    2. Average
    3. Boat and Stream
    4. Compound interest
    5. Discount
    6. Linear Equations
    7. Mensuration
    8. Mixture and Allegation
    9. Number series
    10. Number System
    11. Partnership
    12. Percentage
    13. Permutation and combination
    14. Pipes and Cisterns
    15. Probability
    16. Problem on ages
    17. Profit and Loss
    18. Ratio and Proportions
    19. Simple and compound interest
    20. Time and Distance
    21. Time and work
    22. Trains
    23. Unitary Method
    24. Word problems
    25. Work and Wages
51). Taps A, B and C are connected to a water tank and the rate of flow of water is 42 litres/hr., 56 litres/hr, and 48 litres/hr, respectively. Taps A and B fill the tank while tap C empties the tank. If all the three taps are opened simultaneously, the tank gets completely filled up in 16 hours. What is the capacity of the tank ?
A). 960 litres
B). 2346 litres
C). 1600 litres
D). 800 litres
52). Four of the following five parts numbered (1), (2), (3), (4) and (5) are equal. That one part which is not equal to other four parts is the answer.
A). \( \Large (2x + 3y)^{2} = \)
B). \( \Large (2y - x)^{2} + y (16x + 5y) = \)
C). \( \Large 4x (x + 2y) + y (4x + 9y) = \)
D). \( \Large (2x + 2y)^{2} + y (4x + 5y) = \)
53). A boat running down stream covers a distance of 16 km in 2 hours while for covering the same distance upstream it takes 4 hours. What is the speed of the boat in still water ?
A). 4 kmph
B). 6 kmph
C). 8 kmph
D). Data inadequate
54). If 2x + 3y + z = 55; x + z - y = 4 and y - x + z = 12 then what is the value of y ?
A). 7
B). 8
C). 12
D). None of these
55). If 3y + 2x = 47 and 11x = 7y then what is value of y - x ?
A). 4
B). 6
C). 7
D). 5


56). Four of the following five parts numbered (1), (2), (3), (4) and (5) are exactly equal. The number of the part which is not equal to the other four is the answer
A). \( \Large 136 \times 12 \div 9 \times 3 = \)
B). \( \Large 17 \times 64 \div 6 \times 3 = \)
C). \( \Large 36 \times 17 \div 9 \times 8 = \)
D). \( \Large 76 \times 6 \div 19 \times 17 \)
57). For which of the following values of x the inequality x (x + 3) < 10 is satisfied ?
A). x > 2 , x < - 5
B). = -5 < x < 2
C). = -2 < x < 5
D). x < - 2 , x > 5
58). A boat takes 6 hours to travel from place M to N downstream and back from N to M upstream. If the speed of the boat in still water is 4 km./hr., what is the distance between the two places?
A). 8 kms.
B). 12 kms.
C). 6 kms.
D). Data inadequate
59). The speed of a boat when travelling downstream is 32 kmph whereas when travelling upstream it is 28 kmph. What is the speed of the boat in still water ?
A). 27 Kmph
B). 29 Kmph
C). 31 Kmph
D). None of these
60). A boat covers a distance of 2.75 km upstream in 11 minutes. The ratio between speed of current and that of boat downstream is 1 : 7 respectively. The boat covers distance between A and B downstream in 52 minutes. What is the distance between point A and point B ?
A). 19.2 km.
B). 17.2 Km.
C). 18.2 km.
D). 16.5 km.
Go to :
Total Pages : 361