Topics
General Knowledge >> Economy >> Poverty and Unemployment
41). Which one of the following is the main objective of the Ujjawala Scheme launched for women and children in India?
A). To prevent the trafficking, rescue, rehabilitation, reintegration, and repatriation of women and children
B). To assist women and children below 6-years to attain self sufficiency in the health-care and nutrition
C). To prevent women from becoming victims to maternal mortality and infant mortality in the society
D). None of the above
42). Two of the schemes launched by the Government of India for women's development are Swadhar and Swayam Siddha. As regards the difference between them, consider the following statements
1. Swayam Siddha is meant for those in difficult circumstances such as women survivors of natural disasters or terrorism, women prisoners released from jails, mentally challenged women etc, whereas, Swadhar is meant for holistic empowerment of women through Self Help Groups.
2. Swayam Siddha is implemented through Local Self Government bodies or reputed voluntary organisation whereas, Swadhar is implemented through the ICDS units set up in the states.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
43). Consider the following statements
1. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) aims at enhancing livelihood security of households in both rural and urban areas of the country.
2. The primary objective of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) is to augment wage employment.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
44). Consider the following deprived children
1. Child labour
2. Street children
3. Migrating children
4. Working children
Which of the children given above are covered in the Alternative Education Interventions of the SSA?

A). 1, 2, 3 and 4
B). 1, 2 and 3
C). 2 and 3
D). 3 and 4
45). Which of the following is/are the main aim/aims of the Saakshar Bharat Programme started in India?
A). To enhance the focus on female literacy
B). To enhance the focus on female sanitation
C). To enhance the focus on national polio programme
D). Both 'b' and 'c' are correct


46). Which one of the following agencies of the Indian Government implements the Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana?
A). District Rural Development Agency
B). Khadi and Village Corporation
C). Municipal Corporation
D). None of the above
47). Which one of the following statements is not correct?
A). Under the targeted public distribution system, the families below poverty line are provided 50 kg of foodgrains per month per family at subsidised price.
B). Under Annapurna Scheme, indigent senior citizens of 65 years of age or above are eligible for National Old Age Pension but not getting Pension can get 10 kg of foodgrains per person per month tree of cost.
C). Ministry of Social Justice and Empowerment has scheme in which indigent people living in welfare institution like orphanages are given 15 kg of foodgrains per person per month at BPL rates.
D). Ministry of Human Resource Development gives financial support to Mid-day Meal Scheme for the benefit of class I to V students in government or government aided schools.
48). With reference to India, consider the following statements about the Mid-Day Meal Scheme
1. Provision of assistance for cooking cost of all the states and Union Territories are same throughout the country.
2. Provision of assistance of financial assistance to all the states is 90% of the project cost.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
49). With reference to Aam Admi Bima Yojana, consider the following statements
1. The members insured under the scheme must be the head of the family or earning member of the family in a rural landless household.
2. The member insured must be in the age group of 30 to 65 years.
3. There is a provision for tree scholarship for upto two children of the insured who are studying between 9 and 12.
Which of the statements given above is/are correct?

A). 1 and 2
B). 1 and 3
C). 2 and 3
D). Only 2
50). What is the 'Roshni' project?
A). Project for protection of health of girls
B). Project for providing solar lamps in rural areas
C). Project for rural electrification
D). Project for the residents of President's estate to live in harmony with nature
Go to :
Total Pages : 30