Topics
General Knowledge >> Economy >> Poverty and Unemployment
51). Which one of the following schemes is the recast form of the National Literacy Mission of India?
A). National Livelihood Mission
B). Nirmal Gram Puruskar
C). Bharat Kosh
D). Saakshar Bharat
52). Which of the following is not correct with regards to Sampoorna Grameen Rozgar Yojana?
1. The case component of the programme is borne exclusively by the Central Government.
2. Foodgrains are provided free of cost to the State/Union Territories.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
53). Which of the following statements is/are correct about the Rajiv Gandhi Scheme for Empowerment of Adolescent Girls SABLA launched by the Indian Government?
A). The scheme will be implemented using the platform of Anganwadi Centres (AWCs) of the integrated Child Development Services (ICDSs) Scheme.
B). The cost sharing of the scheme would be on a 50 : 50 basis between the Centre and States.
C). The scheme is implemented by the Ministry of Rural Development.
D). Both the statements given in 'a' and 'b' are correct.
54). The census of 2011 was the 15th National census and it has covered
A). 35 states and union territories and 6 lakh villages
B). 34 states and union territories and 6 lakh villages
C). 35 states and union territories and 3 lakh villages
D). 36 states and union territories and 8 lakh villages
55). Consider the following statements about the Sarva Shiksha Abhiyan
1. To achieve the universalisation of elementary education in a time bound manner.
2. To make free and compulsory education for children of ages 6-16.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2


56). With reference to the Government Welfare Schemes, consider the following statements
1. Under the Antyodaya Anna Yojana, the foodgrains are available to the poorest of the poor family at rs.2 per kg for wheat and rs.3 per kg for rice.
2. Under the National Old Age Pension Scheme, the old and destitute are provided rs.75 per month as Central pension, in addition to the amount provided by most State Governments.
3. Government of indie has allocated 25 kg of foodgrains per Below Poverty Line (BPL) family per month, at less than half of the economic cost.
Which of the statements given above is/are correct?

A). 1 and 2
B). 1 and 3
C). 2 and 3
D). All of these
57). Consider the following statements about the Sarva Shiksha Abhiyan
1. The scheme was launched in 2004.
2. The scheme aims to bridge all gender and social category gaps at primary and secondary stages.
3. The scheme has an objective of the universal retention.
4. The scheme focusses on the quality teacher education.
Which of the statements given above is/are correct?

A). 1, 2, 3 and 4
B). 1, 2 and 3
C). 2 and 3
D). 3 and 4
58). Consider the following components
1. Education Guarantee Scheme (EGS)
2. Alternative and Innovative Education (AIE)
Which of the components given above is/are included in the Sarva Shiksha Abhiyan Scheme?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
59). Antyodaya Anna Yojana was launched on
A). 25th December, 2000
B). 15th August, 2001
C). 2nd October, 2000
D). 2nd October, 2001
60). Consider the following schemes launched by the Union Government
1. Antyodaya Anna Yojana
2. Gram Sadak Yojana
3. Sarvapriya
4. Jawahar Gram Samridhi Yojana
Which of the above were announced in the year 2000?

A). 1 and 2
B). 1, 2 and 3
C). 2 and 3
D). 3 and 4
Go to :
Total Pages : 30