Topics
General Knowledge >> Economy >> Poverty and Unemployment
31). Among the following who are eligible to benefit from MGNREGA?
A). Adult members of only SC and ST households
B). Adult members of BPL households
C). Adult members of households of all backward communities
D). Adult members of any households
32). Consider the following statements about Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY)
1 Under RSBY, the premium is shared on 85 :15 basis by the Centre and State Governments.
2. In case of the North-Eastern states and Jammu and Kashmir, under RSBY the premium is shared in a 90 :10 ratio.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
33). What was the main purpose of the District Education Revitalisation Programme (DERP) launched in 1994 in India?
A). To universalise primary education
B). To facilitate teacher education
C). To prevent the drop out
D). To facilitate teacher and parents interaction
34). Which among the following about the Rangarajan Panel Report on poverty estimation (submitted in July, 2014) is/are correct?
1. The report states that three out of ten people in India are poor.
2. The report endorsed the Tendulkar Committee suggestion on determining poverty line in India.
Select the correct answer using the codes given below

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
35). Consider the following statements
1. India's Gini index is more favourable than that of China which has higher HDI ranking.
2. India has higher relative inequality in urban areas than the rural areas.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2


36). Consider the following statements
1. Mahila Samakhya Scheme is implemented in nine states.
2. Mahila Samakhya Scheme recognises the centrality of education in empowering women to achieve equality.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
37). Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana has been launched for
A). providing housing loan to poor people at cheaper interest rates
B). promoting women's Self Help Groups in backward areas
C). promoting financial inclusion in the country
D). providing financial help to the marginalised communities
38). Which one of the following is the main aim of the Dr Ambedkar National Scholarship Scheme for meritorious students?
A). To assist meritorious students belonging to Other Backward Classes for enabling them to pursue higher studies .
B). To assist meritorious students belonging to Scheduled Caste and Scheduled Tribe for enabling them to pursue higher studies
C). To assist meritorious students belonging to Scheduled Caste and Scheduled Tribe for enabling them to pursue lower primary education
D). To assist meritorious girl students belonging to Scheduled Caste and Scheduled Tribe for enabling them to pursue primary education
39). Consider the following
1. Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana
2. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
3. Sampooma Grameen Rozgar Yojana
4. Indira Awas Yojana
Select the correct chronological order of the above yojanas?

A). 2 3 4 1
B). 4 1 2 3
C). 1 2 3 4
D). 4 3 1 2
40). Consider the following statements about Rajiv Gandhi Scheme for Empowerment of Adolescent Girls SABLA
1. It covers the adolescent girls in the age group of 11-18.
2. Under the scheme, adolescent girls will be provided Take Home Ration (THR).
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 1
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
Go to :
Total Pages : 30