Topics
General Knowledge >> Economy >> Poverty and Unemployment
61). Which one of the following is the main objective of the Education Guarantee Scheme (EGS)?
A). To address to the inaccessible habitations where there is no formal school within the radius of one km.
B). To establish a school within the radius of one km where at least 15-25 children of 6-14 years age group who are not going to school are available.
C). To establish a school within the radius of one km in remote habitations in hilly areas even for 10 children.
D). All of the above
62). Which of the following is true about Conditional Cash Transfers (CCTs)?
1. Government transfers cash to the beneficiaries.
2. Not only providing cash but also inducing positive behaviour in the people through the conditions.
3. Government transfers cash to the beneficiaries through mediators.
4. One and only function of CCT is to provide cash to the needy households.
Choose the correct answer using the codes given below

A). 2 and 3
B). 1 and 4
C). 3 and 4
D). 1 and 2
63). Which one of the following programmes is the externally aided and mainly aimed to revitalise the primary education to bring universalisation of primary education in India?
A). District Primary Education Programme
B). Operation Blackboard
C). Alternative Innovative Learning System
D). National Programme of Primary Education
64). In India, increase in population and diversion of agricultural land for non-agricultural purposes have resulted in the decrease of
A). forested land
B). cultivable wasteland
C). net sown area
D). double cropped area
65). Consider the following statements
1. National Programme of Nutritional Support to Primary Education (NP-NSPE) was launched in 1995.
2. Mid-day Meal Scheme aims to provide cooked mid day meal to all children studying in classes (I)-Upper Primary Level in Government and aided schools and EGS/AIE centres.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2


66). Which one of the following years is relevant with the launching of Aam Admi Bima Yojana by the Indian Government?
A). 2nd October, 2005
B). 2nd October, 2007
C). 2nd October, 2009
D). 2nd October, 2011
67). The Swarnajayanti Shahari Rozgar Yojana which came into operation from 1st January, 1997 aims to provide gainful employment to the urban unemployed or underemployed poor but does not include
A). Nehru Rozgar Yojana
B). Urban Basic Services Programme
C). Prime Minister's Integrated Urban Poverty Eradication Programme
D). Prime Minister's Rozgar Yojana
68). Consider the following statements about the Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan (RMSA)
1. It aims to enhance access to secondary education in India.
2. It has quality intervention schemes to ensure that all secondary schools conform to prescribed norms, removing gender, socio economic and disability barriers.
3. It has the target to achieve the universal retention by 2020.
Which of the statements given above is/are correct?

A). 1 and 2
B). 1 and 3
C). 2 and 3
D). All of these
69). Which one of the following areas of the country is mainly emphasised in the Bharat Nirman Project launched by the Indian Government?
A). Building infrastructure and basic amenities in the urban slum areas
B). Building infrastructure and basic amenities in the rural areas
C). Building infrastructure and basic amenities in the semi-urban areas
D). Both 'a' and 'c' are correct
70). Consider the following norms of the Mid-day Meal Scheme
1. To provide minimum 450 calories of food
2. To provide minimum 12 gram of protein
3. To provide an adequate quantity of micronutrients like iron, folic acid, vitamin A
4. To provide an adequate quantity of essential fatty acids and medicine for the common cold and diarrhoea
Which of the norms given above is/are correct about the Mid-day Meal Scheme?

A). 1, 2, 3 and 4
B). 1, 2 and 3
C). 1, 2 and 4
D). 1, 3 and 4
Go to :
Total Pages : 30