Topics
General Knowledge >> Economy >> Poverty and Unemployment
21). Cyclical unemployment refers to :
A). seasonal unemployment
B). disguised unemployment
C). voluntary unemployment
D). unemployment during recessionary phase of a trade cycle
22). The Food For Work programme was renamed as :
A). Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP)
B). National Rural Employment Programme (NREP)
C). Jawahar Rozgar Yojana (JRY)
D). Integrated Dural Development Programme (IRDP)
23). How does the National Rural Livelihood Mission seek to improve livelihood options of rural poor?
1. By setting up a large number of new manufacturing industries and agribusiness centres in rural areas.
2. By strengthening Self-Help Groups and providing skill development.
3. By supplying seeds, fertilisers, diesel pump-sets and micro-irrigation equipments free of cost to farmers.
Select the correct-answer using the codes given below

A). 1, 2 and 3
B). 1 and 2
C). 2 and 3
D). Only 2
24). The Multidimensional Poverty Index developed by Oxford Poverty and Human Development Initiative with UNDP support covers which of the following?
1. Deprivation of education, health, assets and services at household level
2. Purchasing Power Parity at national level
3. Extent of budget deficit and GDP growth rate at national level
Select the correct answer using the codes given below

A). 1, 2 and 3
B). 2 and 3
C). Only 2
D). Only 1
25). Which one among the following is the type of poverty which compares the total wealth of the poorest one-third of the population with the total wealth of richest 1% of the population?
A). Absolute poverty
B). Severe poverty
C). Relative poverty
D). Mass poverty


26). Which one of the following schemes/ programmes are mainly aimed to bring Inclusive growth in India?
A). Swabhiman
B). MGNREGA
C). Right to Information
D). Both 'a' and 'b'
27). Consider the following statements.
1. An expert group under the chairmanship of Professor Suresh D Tendulkar to estimate the poverty in India was constituted by the Central Statistical Organisation (CSO).
2. More than 50% of the rural masses are living below the poverty line according to the Tendulkar Committee.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
28). Estimates of poverty in India are given by the
A). NSSO
B). CSO
C). Ministry of Rural Development and Programme Implementation
D). Planning Commission
29). Consider the following statements
1. Gini coefficient is commonly used to measure the inequality of wealth.
2. The Gini coefficient with a value of 1 expresses total equality and a value of 0 expresses maximum inequality.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
30). Which one of the following agencies of the Indian Government implements the Prime Minister's Employment Generation Programme?
A). Department of Rural Development
B). Khadi and Village Industries Commission
C). Municipality Corporation
D). Panchayat
Go to :
Total Pages : 30