Expansion of British Supremacy Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
11). Match the following :
A. Brahmo Samaj 1. Swami Vivekananda
B. Ramakrishna Mission 2. Dayanand Saraswati
C. Arya Samaj 3. Ram Mohan Roy
D. Satyashodhak Samaj 4. K. Sridharalu Naidu
5. Jyotiba Phule
Below optios are given in A B C D order.

A). 2 3 5 1
B). 3 1 2 4
C). 3 1 2 5
D). 3 2 1 5
12). Dev Samaj' was founded by :
A). Vallabhbhai Patel
B). Dadabhai Naoroji
C). Sivanarayan Agnihotri
D). Ramakrishna Paramhansa
13). Who among the following started the first newspaper in India?
A). Rabindranath Tagore
B). Dadabhai Naoroji
C). James A. Hickey
D). J.C. Maishman
14). The most important All India Nationalist Organisation before the Congress was :
A). the East India Association
B). the Indian Association of Calcutta
C). the Bombay Presidency Association
D). the Poona Sarvajanik Sabha
15). The oldest surviving newspaper in India is the :
A). Bombay Samachar
B). Bombay Herald
C). Bombay Courier
D). Samachar Darpan


16). Who remarked 'the bones of the cotton weavers are bleaching the plains of India'?
A). Dada Bhai Naoroji
B). R.P. Dutta
C). M.K. Gandhi
D). William Bentinck
17). Which of these was/were associated with Bombay Association?
A). Dadabhai Naoroji
B). Dinshaw Wacha
C). Both of them
D). Neither of them
18). Which of the following was/were associated with the formation of Federation of Indian Chambers, Commerce and Industries (FICCI)?
A). g.d. Birla
B). Thakurdas
C). Both of them
D). Neither of them
19). The maximum work in popularising female education in the nineteenth century was done by :
A). Ishwar Chandra Vidyasagar
B). J.E.D. Bethune
C). D.K. Karve
D). the British Government
20). Which of the following prominently fought for and got widow remarriage legalised?
A). M.G. Ranade
B). Ishwar Chandra Vidyasagar
C). Raja Ram Mohan Roy
D). Annie Besant
Go to :
Total Pages : 44