Expansion of British Supremacy Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
31). Who is known as the 'Grand Old Man of India' ?
A). Khan Abdul Ghaffar Khan
B). C. Rajagopalachari
C). Lala Lajpat Rai
D). Dadabhai Naoroji
32). Which one of the following upheavals took place in Bengal immediately after the Revolt of 1857?
A). Sanyasi Rebellion
B). Santhal Rebellion
C). Indigo Disturbances
D). Patna Disturbances
33). Who was the leader of Poona Sarvajanik Sabha founded in 1870?
A). S.N. Banerjee
B). Justice Ranade
C). K.T. Telang
D). Feerozeshah Mehta
34). Theosophist, educationalist and Indian national leader'. This description fits :
A). Madan Mohan Malviya
B). Srinivasa Shastri
C). Annie Besant
D). Shyama Prasad Mukherji
35). Who gave the moto 'Go back to the Vedas'?
A). Ramakrishna Paramhansa
B). Raja Ram Mohan Roy
C). Swami Dayanand Saraswati
D). Swami Vivekananda


36). Upliftment of the backward classes was the main programme of the :
A). Prarthana Samaj
B). Satyashodhak Samaj
C). Arya Samaj
D). Ramakrishna Mission
37). The practice of Sati was declared illegal by:
A). Lord Ripon
B). Lord Cornwallis
C). Lord William Bentinck
D). Raja Ram Mohan Roy
38). In 1893 he started using the traditional religious Ganapati festival to stimulate nationalism among young Maharashtrians: This passage refers to :
A). Vishnu Shastri Chiplunker
B). V.D. Savarkar
C). Gopal Krishna Gokhale
D). Bal Gangadhar Tilak
39). Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in the 19th century?
A). Swami Dayananda
B). Swami Vivekanand
C). Guru Shankaracharya
D). Raja Ram Mohan Roy
40). The first Bengal political drama which presented the story of the brutality of English indigo planters was :
A). Rast Goftar
B). Indian Social Reformer
C). Neel Darpan
D). Shome Oprakash
Go to :
Total Pages : 44