Expansion of British Supremacy Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
51). The state of Jhansi was made a part of the British empire in India through the
A). doctrine of lapse
B). policy of subsidiary alliance
C). war against Rani Lakshmi Bai
D). None of the above
52). Which of the following statements is not correct?
A). Dual system of administration in Bengal, the administration was divided between the Company and the Nawab, but the whole power actually concentrated in the hands of the Company
B). The system was very advantageous for the Company, it had power without any responsibility
C). in 1773, Lord Cornwallis put on end to this system
D). This complex system remained in practice during the period from 1765 to 1772
53). Match the following.
ListI   List II
A. The First Carnatic War  1. Seven years war (1756-63)
B. The Second Carnatic War   2. Trade rivalry in India war (1748-53)
C. The Third Carnatic War  3. War of Austrian Succession (1746-48)

Below the options are given in A B C order

A). 1 2 3
B). 3 2 1
C). 2 3 1
D). 1 3 2
54). The French power was nearly wipe off from lndia after losing against the British In the Battle of Wandiwash which was fought in .
A). 1759
B). 1760
C). 1764
D). 1765
55). Consider the following statements
1. British intervention in Afghan gave birth to three Afghan wars.
2. Lord Lawrence initiated the policy of masterly inactivity that refers to non intervention but being watchful.
3. Lord Ellenboroug was responsible for the plan of Conqest of Sindh.
Which of the statement(s) given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). 2 and 3
D). All of the above


56). In the battle of Buxar, Nawab Shuja-ud-Daulah of Awadh joined Mir Qasim under the terms that
A). Mir Qasim would meet the expenses of Shuja's army
B). Mir Qasim would lead to the province of Bihar to Awadh after his restwatia
C). Both 'a' and 'b'
D). Mir Qasim would get Shuja appointed as wazir of Shah Alam ll
57). After Bengal, the English seemed the right of duty-tree trade in the dominion of
A). Raja of Banaras
B). Nawab of Awadh
C). The Nizam of Hyderabad
D). The Jats of Bharatpur
58). The Dastaks issued by the Nizam to the company involved conflict. Why it is so?
A). The company was granted permits dastaks for the duty free import export trade, but the company was misusing it for internal trades also
B). The dastaks were granted to the company, but they were being misused by the company servants
C). The company and its servants were selling the dastaks even to"private merchants
D). All of the above
59). Which of the following statement is correct?
A). Peshwa accepted the subsidiary alliance by the Treaty of Bassein
B). Lord Hastings destroyed the Nizam of Hyderabad finally
C). Fort William College was established in 1708 by Lord Clive
D). All of the above
60). In 1775, who referred to the Nawab of Bengal as "a Phantom, a man of straw"?
A). Warren Hastings
B). A member of Court of Directors
C). A Judge of Supreme Court of Calcutta
D). Robert Clive
Go to :
Total Pages : 44