Expansion of British Supremacy Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
21). Which of the following was a feature of the Aligarh Movement?
A). Anglo-Muslim alliance for the security of the Muslims in India
B). Socio-religious reforms in the Muslim community
C). To counter the missionary activities of Christianity
D). Both (a) and (b)
22). Arrange the following in a chronological order :
I. Landholder's Society
II. India League
III Bombay Presidency Association
IV. Poona Sarvajanik Sabha

A). I, II, IV, III
B). I, IV, II, III
C). III, II, I, IV
D). II, IV, I, III
23). Match the following :
A. Bombay Samachar 1. First Bengali monthly
B. Digdarshana 2. First newspaper in Gujarati
C. Madras Mail 3. First paper in Urdu
D. Jam-i-Jahan Namah 4. First evening paper
5. First paper in Persian
A B C D

A). 4 1 4 5
B). 2 5 4 3
C). 3 2 4 5
D). 2 1 4 3
24). Arrange the following educational institutions in chronological order of their establishment :
I. Calcutta Madarsa
II. Banaras Sanskrit College
III. Asiatic Society of Bengal
IV. Hindu College

A). I, IV, II, II
B). III, IV, II, I
C). IV, II, I, III
D). I, III, II, IV
25). The first writer to use Urdu as the medium of poetic expression was :
A). Amir Khusru
B). Mirza Ghalib
C). Bahadur Shah Zafar
D). Faiz


26). Shuddhi movement (conversion of non-Hindus to Hinduism) was started by :
A). Swami Vivekananda
B). Swami Dayanand Saraswati
C). Mahatma Gandhi
D). Raja Ram Mohan Roy
27). What is the correct chronological order of the formation of the following ?
1. Prarthana Samaj
2. Ramakrishna Mission
3. Theosophical Society
4. Arya Samaj

A). 1, 3, 4, 2
B). 1, 4, 3, 2
C). 3, 2, 1, 4
D). 4, 2, 1, 3
28). Who among the early nationalists worked in England to mobilize public opinion if favour of the Indian National Movement ?
A). Gopal Krishna Gokhale
B). D. Wacha
C). Lala Lajpat Rai
D). Dadabhai Naoroji
29). The leader of the Young Bengal Movement was :
A). Dwarkanath Tagore
B). Chandrashekar Deb
C). Ishwar Chandra Vidyasagar
D). Henry Vivian Derozio
30). Which of the following statements correctly defines the term 'drain theory' as propounded by Dadabhai Naoroji ?
A). That the resources of the country were being utilised in the Interest of Britain
B). That a part of India's national wealth or total annual product was being
exported to Britain for which India got no material returns
C). That the British industrialists were being given an opportunity to invest in
India under the protection of the imperial power
D). That the British goods were being imported to the country making
it poorer day by day
Go to :
Total Pages : 44