General Knowledge >> History >> Religious movements-Buddhism and Jainism
1). Which of the following factors were responsible for the rise of different religious sects during the 6th century B.C.?
1. The domineering attitude of the brahmanas towards the common people
2. Growth of untouchability and rigidity of the caste system
3. The people from the lower strata were becoming influential
4. The indiscriminate killing of cattle was ruining the concept of new agriculture

A). 1 and 2 B). 1 and 3
C). 1,2 and 4 D). 2 and 3
2). The meaning of 'Buddha' is :
A). anything beyond God B). should after death
C). the Enlightened one D). the ultimate Path for moksha
3). Consider the following statements :
1. Parshvanatha prached the Jin ideas of Satya, ahimsa, Asateya and Aparigraha
2. Mahavira introduced brahmacharya
3. Mahavira's teachings were first collected in the third century B.C.
Which of these statements are correct ?

A). 1 and 2 B). 1 and 3
C). 2 and 3 D). 1, 2 and 3
4). Consider the following statements :
1. Jainism in ancient India condemned the varna system.
2. Jain religious literature was written in Ardhamagadhi
3. Mahavira admitted women into the order of his followers.
Which of these statements is/are correct ?

A). 1,2 and 3 B). 1 and 2
C). Only 3 D). 2 and 3
5). Match the following:
A. Fourth Buddhist Council 1. Vasumitra
B. Third Buddhist Council 2. Moggaliputa Tissa
C. Second Buddhist Council 3. Sabakami
D. First Buddhist Council 4. Mahakassapa
Below options are given in A B C D order.

A). 1 2 3 4 B). 2 1 4 3
C). 1 2 4 3 D). 3 2 4 1
6). Which of the following features are common to Jainism and Buddhism ?
1. Denial of the authority of Vedas
2. Condemnation of animal sacrifice
3. Pursuing severe ascetism
4. Existence of a soul
5. Rejection of existence of God

A). 1,2 3, 4 and 5 B). 1 and 2
C). 1,2 3 and 4 D). 1,4 and 5
7). Buddha has been described as 'an ocean of wisdom and compassion' in :
A). Jataka tales B). amarakosa
C). Buddhacharita D). The Light of Asia
8). The crux of early Buddhism was :
A). renunciation of desire B). rigorous penance
C). belief in fatalism D). idol worship
9). Buddhism split up into the Hinayana and Mahayana sects of the Buddhism Council held during the reign of :
A). Harsha B). Kanishka
C). Ashoka D). Chandragupta Maurya
10). Jainism was divided into two sects known as :
A). Kapalika and Kalamukha B). Mahayana and Hinayana
C). Ajivika nad Nyaya Vaisesika D). Svetambara and Digambara