General Knowledge >> History >> Indus Valley Civilization
1). Match the following
A. Pleistocene 1. Ice Age
B Palaeolithic 2.Old Stone age
C. Neolithic 3. New Stone Age
D. Mesolithic 4.Middle Stone Age
E. Chalcolithic 5 . Copper-Stone Age
Below options are given in A B C D order.

A). 2 3 4 5 B). 5 4 3 2 2
C). 3 2 1 4 5 D). 4 1 3 5 2
2). Which of the following were characteristics of the Palaeolithic Age in India?
1. It was this age that modern man termed by anthropologists as homo sapiens emerged.
2. Man during this period learned to live a settled life.
3. In order to save himself from animals he used to lead his life in groups.
4. Tools found in all parts of the sub-continent during this period were mostly made of quartzite.
5. The people of this period lived either in rock-shelters to in huts with thatched roofs.

A). 1, 2, 3, 4, 5 B). 1, 2, 4
C). 1, 3, 4, 5 D). 1 and 5
3). Which of the following statements is incorrect regarding pre-historic art?
A). Palaeolithic and Mesolithic people practised painting. B). Pre-historic art appears at several places, but Bhimbetka is the most striking site with 500 painted rock shelters.
C). Many birds, animals and human beings are painted. D). The paintings depict the religious beliefs of the people
4). Which was the first metal used by man?
A). Copper B). Silver
C). Bronze D). Brass
5). With which of the following periods do we associate the 'microlith' implements?
A). Palaeolithic B). Mesolithic
C). Neolithic D). Chalcolithic
6). With which period do we associate the 'megaliths'?
A). Neolithic B). Chalcolithic
C). Mesolithic D). Pleistocene
7). When the first metal tool came into being it was used for?
A). pot-making B). house-building
C). clearing jungles D). making wheels
8). Which of the following are characteristics of the Neolithic period?
They buried their dead and erected tombs
They worshipped spirits of nature as embodied in trees and stones, and appeased them by bloody sacrifices and offerings of food and drink.
They had no knowledge of the wheel for making pottery.
They knew the use of fire and had started cooking.

A). 1,2 and 4 B). 1,2 and 3
C). 1 and 3 D). 1,2,3 and 4
9). The stone age people had the first domestic
A). asses B). dogs
C). horses D). sheep
10). The earliest evidence of silver in India is found in the
A). Harappan Culture B). Chalcolithic cultures of Western India
C). Vedic texts D). Silver pnch-marked coins