Expansion of British Supremacy Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
41). The reform movement among the Muslims started by Sir SyedKhan is known as ____ Movement.
A). Sufi
B). Khilafat
C). Wahabi
D). Aligarh
42). Who among the following was the first to emphasise the instruction in science and literature through the English language was necessary for building up modern India?
A). Raja Ram Mohan Roy
B). Gopal Krishna Gokhale
C). Sir Syed Ahmad Khan
D). Ishwar Chandra Vidyasagar
43). Who was the pioneer among the following social reformers?
A). Raja Ram Mohan Roy
B). Dayanand Saraswati
C). Ramakrishna Paramhamsa
D). Swami Vivekananda
44). India for the Indians' was the political message of :
A). Dayanand Saraswati
B). Swami Vivekananda
C). A.O. Home
D). D. Wacha
45). Which of the following were the founders of the Theosophical Society and choose the answer from the code given below:
(I) Madam H.P. Blavatsky
(II) Mrs Annie Besant
(III) Colonel H.S. Olcott
(IV) David Hare

A). I and II
B). II and III
C). I and III
D). II and IV


46). Raja Rammohan Roy and David Hare were associated with the foundation of the :
A). Hindu College
B). Ripon College
C). M.A.O. College
D). Sanskrit College
47). Who was the founder of the Radha Swami Satsang?
A). Harids Swami
B). Siva Dayal Saheb
C). Siva Narayan Agnihotri
D). Swami Sradhanandaq
48). Who among the following set up the Atmiya Sabha in Kolkata in the first half of the nineteenth century?
A). Racha Kant Deb
B). Ram Mohan Roy
C). Ishwar Chand Vidhyasagar
D). Devendra Nath Tagore
49). During the colonial period of India, Asiatic Society of Bengal was founded :
A). for carrying on researches into the history and antiquities of India
B). to examine the policy of colonial domination against the Indians
C). for developing English education in India
D). for carrying out social reforms
50). Match the following:
Society Founder
A. Theosophical Society 1. Dadabhai Naoroji
B. London Indian Society 2. Lala Lajpat Rai
C. Servants of India Society 3. Annie Besant
D. Servants of People Society 4. Gopal Krishna Goikhale
Below is given in the A B C D order.

A). 1 3 4 2
B). 3 1 2 4
C). 3 1 4 2
D). 1 3 2 4
Go to :
Total Pages : 44