Mahajanapadas-The Magadha empire Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
1). Buddha died in which Mahajanpada?
A). Mall
B). Chedi
C). Magadh
D). Avanti
2). The first foreigner to invade India was:
A). Cyrus
B). Darius I
C). Agrammes
D). Cambyses
3). The first monarch of Magadh kingdom in the sixth century B.C. was:
A). Bimbisara
B). Prasenajit
C). Ajatashatru
D). Jarasandha
4). In ancient India, the earliest capital of Magadha Kingdom was of:
A). Pataliputra
B). Rajgir
C). Vaisali
D). Varanasi
5). Which of the following transferred his capital from Rajgir to Patalipuitra?
A). Bimbisara
B). Ajatashatru
C). Udayin
D). Shishunaga


6). Which of the following transferred his capital from Pataliputra to Vaishali?
A). Bimbisara
B). Ajatashatru
C). Udayin
D). Shishunaga
7). Porus was defeated by Alexander at the Battle of____________?
A). Buxar
B). Heart
C). Kabul
D). Hydaspes
8). Which of the following old states and their capitals is/are correctly matched?
1. Anga Champa
2 Vatsa Saket
3 Panchala Kanyakubha
4. Magadha Girivraja

A). 1 and 2
B). 2 and 3
C). 3 and 4
D). 1 and 4
9). Which of the following pairs is incorrect?
A). Bimbisara - Magadha
B). Menander - Taxila
C). Sasanka - Gauda
D). Pandyas - Madura
10). Which of the following was not a kingdom in ancient India?
A). Avanti
B). Vatsa
C). Hampi
D). Kosala
Go to :
Total Pages : 17