The invasion of Arabs Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
1). The first Muslim invasion of India was led by :
A). Mahmud of Ghazni
B). Muhammad Ghori
C). Muhammad-bin-Qasim
D). Timur
2). The Arab conquest of Sind took place in :
A). 712 A.D.
B). 740 A.D.
C). 1001 A.D.
D). 1009 A.D.
3). Consider the following statement regarding the Arab conquest of Sindh in 712 A.D. :
1. It did not prove to be permanent
2.It was adequately supported by the Caliphs
3. It lasted for about three centuries
Which of these statements are correct?

A). 1, 2 and 3
B). 1 and 2
C). 2 and 3
D). 1 and 3
4). Who among the following Sultans of Delhi has been described by the historians as the 'mixture of opposites'?
A). Balban
B). Alauddin Khalji
C). Muhammad Tughluq
D). Ibrahim Lodi
5). Alauddin Khalji introduced market reforms :
A). to administer his subjects well
B). to easy the peasants' living
C). to maintain a large army economically
D). to remove mediators


6). Who were Barids during the Sultanate period?
A). Police officers
B). News reporters
C). Revenue officers
D). Accountants
7). Al Beruni came to India along with :
A). Mahmud of Ghazni
B). Muhammad-bin-Qasim
C). Muhammad Ghuri
D). Timur
8). Which one of the followig pairs is correctly matched?
A). Zia-ud-din Barani : Tarikh-i-Muhammadi
B). Shams-i-Siraj Afif : Tarikh-i-Feroze Shahi
C). Ibn Batuta : Fatwa-Jahandari
D). Amir Khusro : Tabaqat-i-Nasiri
9). The first Muslim ruler in India was :
A). Muhammad-bin-Tughlaq
B). Mahmud of Ghazni
C). Qurbuddin Aibak
D). Muhammad Ghori
10). Who was the first and the last woman ruler of Delhi?
A). Chand Bii
B). Noor Jahan
C). Razia Sultan
D). Mumtaz Mahal
Go to :
Total Pages : 10