Vedic Age-The Aryans Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
1). What was the main difference between the Indus Valley civilization and Vedic civilization?
A). Indus Valley civilization was urban, whereas the Vedic civilization was rural
B). Peepal tree was worshipped in Indus valley civilization whereas Burged tree was worshipped in Vedic civilization
C). The main emphasis in Indus Valley civilization was on trade whereas in Vedic age it was on religion
D). Indus Valley civilization believed in non-violence whereas Vedic civilization had no hard and fast rules about it
2). Which one of the following contains the Gayatri Mantra ?
A). Rigveda
B). Yajurveda
C). Upanishad
D). Samaveda
3). The Gayatri Mantra contained in the Rigveda is dedicated to which deity ?
A). Agni
B). Marut
C). Surya
D). Savitri
4). Which God lost his importance as the first deity during the Later Vedic period ?
A). Varuna
B). Agni
C). Indra
D). Rudra
5). Which is the most important divinity of Rigveda ?
A). Marut
B). Agni
C). Shakti
D). Varuna


6). Match the following : A. Rigveda 1. Musical hymns B. Yajurveda 2. Hymns and rituals C. Samaveda 3. Charms and spells D. Atharvaveda 4. Hymns and prayers
A). 4 2 1 3
B). 3 2 4 1
C). 4 1 2 3
D). 2 3 1 4
7). The vedic deity Indra was the god of :
A). wind
B). eternity
C). rain and thunder
D). fire
8). The God not worshipped during the time of Rigvedic Aryans was :
A). Indra
B). Agni
C). Marut
D). Shiva
9). Which among the following was the chief feature of Rig Vedic religion ?
A). Performance of sacrifices
B). Worship of images
C). Belief in existence of life after death
D). Predominance of female goddesses
10). The world is god and god is my soul' is the philosophy contained in the :
A). Vedas
B). Puranas
C). Brahamanas
D). Upanishads
Go to :
Total Pages : 4