Expansion of British Supremacy Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
61). Match the following
ListI  List II
A. First Anglo Maratha War  1. Treaty of Bassein
B. Second Anglo Maratha War   2. Treaty of Salbai
C. Third Anglo Maratha War  3. Peshwa Bajirao II, Yaswant Rao Holkar and Appa Sahib Bhonsle defeated

Below the options are given in A B C order

A). 2 3 1
B). 1 2 3
C). 3 1 2
D). 3 2 1
62). Which of the following is correct regarding the lease of Madras to the English by the local Raja in 1639?
A). The Raja authorised them to fortify Madras
B). The Raja did not authorised them to administer Madras
C). The Raja did not authorised them to coin money
D). The English built a small fort around their factory
63). The Revolution of 1768 in Bengal refers to
A). expulsion of the Dutch from Bengal
B). the beginning of the modern age in Bengal
C). end of the commercial character of the company
D). deposition of Mir Zafar and appointment of Mir Qasim as Nawab of Bengal
64). Which one of the following was the historical significance of the Battle of Buxar (1764)?
A). It demonstrated the superiority of English arms over the combined army of two of the major Indian Power.
B). It firmly established the British as masters of Bengal, Bihar and Orissa.
C). It placed Awadh at the mercy of the English.
D). It formally abolished the Mughal empire.
65). During whose tenure was the Treaty of Rawalpindi signed after the Third Afghan War?
A). Lord Chelmsford
B). Warren Hastings
C). Lord Dalhousie
D). Lord Wellington


66). Which of the following statement is correct?
A). During FarrukhSiyar's reign, in 1717, that the British East lndia Company purchased duty free trading rights in all of Bengal for a mere 3000rs a year
B). By the firman of Farrukhsiyar, the English were allowed to settle wherever they chose
C). By the firman of Farrukhsiyar; the English were allowed to acquire additional territory around Calcutta
D). All of the above
67). Statement I The Permanent Zamindari Settlement of land created a new class of landlords.
Statement II The new class of landlords became strong political allies of the British and were interested in the continuance of British dominion.

A). Both the statements are true and Statement ll is the correct explanation of Statement l
B). Both the statements are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement l
C). Statement I is true, but Statement II is false
D). Statement I is false, but Statement II is true
68). Who among the following dropped masterly inactively policy and followed forward policy
which resulted in second Afghan War?

A). Lord Auckland
B). Lord Lytton
C). Lord Chelmsford
D). Lord Lawrence
69). Match the following
Listl   List II
A. Bhonsle   1. Treaty of Surji Anjangoan
B. Scindhia   2. Treaty of Rajpur Ghat
C. Holkar   3. Treaty of Devgaon

Below the options are given in the A B C order

A). 2 3 1
B). 1 2 3
C). 3 2 1
D). 3 1 2
70). The fortification of Calcutta by the British in 1756 was regarded by the Nawab of Bengal, Siraj-ud Daulah, as
A). growth of large scale British trade
B). an attack upon his sovereignty
C). insecurity of the British in India
D). British control over Bengal
Go to :
Total Pages : 44