General Knowledge >> History >> Mughal Empire
1). Babar came to India originally from :
A). Ferghana B). Khiva
C). Khorasan D). Seistan
2). Consider the following statements :
1. introduction of gunpowder in the subcontinent
2.introduction of the arch and dome in the region's architecture
3.establishment of a Timurid dynasty in the region
Which of these statements is/are correct?

A). 1 only B). 1 and 2
C). 2 and 3 D). 3 only
3). What was the occasion for Rana Kumbha's construction of the 'tower of victory' at Chittor?
A). His victory against Rao Jodha of Marwar B). His victory against Mahmud Khalji of Malwa
C). His victory against Ahmed Shah of Gujarat D). His victory against Ibrahim Shah of Bengal
4). Alam Khan, one of those who invited Babur to invade India was :
A). An uncle of Ibrahim Lodi and a pretender to the throne of Delhi B). A cousin of Ibrahim Lodi who was ill-treated and expelled from the country
C). The father of Dilawar Khan to whom cruel treatment was meted out by Ibrahim Lodi D). A high official in Punjab province who was very much discontented with Ibrahim Lodi's treatment to his tribe
5). I. The battle of Khanua was of greater significance than that of Panipat.
II. It destroyed the Afghan resistance to Mughal rule

A). I and II are wrong B). I and II are correct and II explains I
C). I is correct but II is incorrect D). I is wrong but II is correct
6). Babar laid the foundation of Mughal empire in 1526 by defeating :
A). Daulat Khan Lodi B). Ibrahim Lodi
C). Rana Sanga D). Alauddin Khilji
7). When Akbar was young, his guardian was :
A). Hemu B). Faizi
C). Abul Faxal D). Bairam Khan
8). Akbar assumed actual control over the administration of his empire in :
A). 1556 B). 1562
C). 1558 D). 1560
9). The two great Mughal rulers who wrote their own memoirs are :
A). Babar and Humayun B). Humayun and Akbar
C). Babar and Jahangir D). Jahangir and Shahjahan
10). The court language of Mughals was :
A). Arabic B). Hindi
C). Persian D). Urdu