The Mauryan Empire and Sangam Age Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
1). Who among the following usurped the throe of Magadha in 322 B.C.?
A). Bindusara
B). Ashoka
C). Chandragupta Maurya
D). Kanishka
2). Who is said to have conquered the land between Arabian Sea and Bay of Bengal?
A). Kanishka
B). Bindusara
C). Vikramaditya
D). Ajatashatru
3). Which of the following Mauryan emperors abdicated his throne and migrated to the south to live as Jain ascetic?
A). Chandragupta Maurya
B). Ashoka
C). Bindusara
D). Dasaratha
4). Chandragupta Maurya's empire extended in the north-west upto:
A). Ravi
B). Indus
C). Sutlej
D). Hindukush
5). Who among the following is considered as the first national ruler of India?
A). Chandragupta Maurya
B). Ashoka
C). Chandragupta I
D). Kanishka


6). Which one of the following factors was not responsible for Chandragupta Maurya's success against the Nanda Kings?
A). Chandragupta's brilliant generalship
B). Kautilya's astute diplomacy
C). Military assistance provided by Greek rulers
D). Weakness of Nanda rulers
7). Which one of the following rulers was known as Amitraghata, the 'destroyer of foes'?
A). Chandragupta Maurya
B). Bindusara
C). Kanishka
D). Samudragupta
8). In which century did Ashoka reign?
A). Second century B.C.
B). Third century B.C.
C). Second century A.D.
D). Third century A.D.
9). Ashoka, the Great conquered Kalinga in the year:
A). 261 B.C.
B). 58 B.C.
C). 261 A.D.
D). 78 A.D.
10). The Greek ambassador in the court of Chandragupta Maurya was :
A). Hiuen Tsang
B). Fahien
C). Megasthanese
D). Seleucus
Go to :
Total Pages : 32