Post Mauryan Period Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
1). After the Mauryas that most important kingdom in the Deccan and Central India was that of the :
A). Vakatakas
B). Cholas
C). Satavahanas
D). Pallavas
2). Who was the founder of Sunga dynasty?
A). Ajatashatru
B). Bimbisara
C). Agnimitra
D). Pushyamitra
3). Pushyamitra Sunga :
A). defended the Magadhan empire against the Bactrian Greeks
B). is said to have performed Asvamedha sacrifice
C). was persecutor of Buddhism according to the Divyavadana
D). did all the above
4). The last ruler of Sunga dynasty was :
A). Devabhuti
B). Naga
C). Vasudeva
D). Sujyeshtha
5). The first to establish trade contacts with the Roman empire were :
A). Indo Greeks
B). Kushanas
C). Tamils
D). Sakas


6). Satavahanas belonged to :
A). Maharashtra
B). Andhra region
C). Konkan region
D). Kalingas
7). Sakas were finally overthrown by :
A). Kanishka
B). Chandragupta Vikramaditya
C). Devapala
D). Gautamiputra Satakarni
8). The earliest example of a land grant is provided by an inscription of :
A). the Guptas
B). the Mauryas
C). the Satavahanas
D). the Mahameghavahanas
9). Match the following :
Kind Deed
A. Rudradaman 1. Performance of Asvamedha
B. Gautamiputra 2. Defeat of Sakas
C. Kharavela 3. Repair of Sudarsana lake
D. Samudragupta 4. Patronage of Jainism
Below options are give in the order A B C D

A). 2 4 3 1
B). 3 2 4 1
C). 1 2 3 4
D). 2 3 1 4
10). The Prakrit text 'Gatha Saptasai' is attributed to the Satvahana king :
A). Gautamiputra Satkarni
B). Hala
C). Yajna Satkarni
D). Vasishtputra Pulumayi
Go to :
Total Pages : 3