General Knowledge >> History >> Indian National Movement
1). Which one of the following was the most immediate factor for the spread of Swadeshi and boycott of foreign goods during the first decade of the present century?
A). Curzon's design to curtail the sphere of local self government B). Curzon's attempt to control the universities
C). Curzon's partition of Bengal D). Curzon's plan to curb the growing popularity of the Indian National Congress
2). Which one of the following was a revolutionary who later turned into a yogi and philosopher?
A). Bla Gangadhar Tilak B). Aurobindo Ghosh
C). Lala Lajpat Rai D). Agarkar
3). The strategy of 'Divide and Rule' was adopted by :
A). Lord Curzon B). Lord Wellesley
C). Lord Minto D). Both (a) and ( c )
4). Delhi became the capital of India in :
A). 1910 B). 1911
C). 1916 D). 1923
5). Match the following :
A. Swarajist Party 1. Acharya Narendra Dev
B. Hindustan Socialist Republic Association 2. Motilal Nehru
C. Congress Socialist Party 3. Chandrasekhar Azad
D. Communist International 4. M. N. Roy
5. P.C, Joshi
A B C D

A). 5 3 2 4 B). 1 2 4 5
C). 2 3 1 4 D). 2 4 5 3
6). Consider the following events :
1. Swadeshi movement
2. Home Rule movement
3. Anti-Rowlett Act Movement
4. Khilafat movement
Their correct chronological order is :
A B C D

A). 1 2 3 4 B). 1 2 4 3
C). 2 1 4 3 D). 3 1 2 4
7). Which of the following institutions was not founded by Mahatma Gandhi?
A). Phoenix Ashram B). Vishwa Bharati
C). Sevagram Ashram D). Sabarmati Ashram
8). Among the following revolutionaries,
1. Ramprasad Bismil
2. Manmatu Gupta
3. Rajendranath Lahiri
4. Ashfaquallah
the three revolutionaries who were hanged on the charge of Kakori case include :

A). 1, 2 and 3 B). 2, 3 and 4
C). 1, 2 and 4 D). 1, 3 and 4
9). Swaraj as a national demand was first made by :
A). Chittaranjan Das B). Jawaharlal Nehru
C). Dadabhai Naoroji D). Bal Gangadhar Tilak
10). Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh Massacre?
A). Lord Curzon B). Lord Hardinge
C). Lord Chelmsford D). Lord Irwin