Bhakti movement Questions and answers

  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
1). Which one of the following sequences indicates the correct chronological order?
A). Shankaracharya-Ramanuja-Chaitanaya
B). Ramanuja-Shankaracharya-Chaitanya
C). Ramanuja-Chaitanya-Shankaracharya
D). Shankaracharya-Chaitanaya-Ramanuja
2). Which of the follwi9ng were reasons for popularity of the early Chishtis in the Sultanate period ?
I Tolerance on the part of Chishtis towards non-Muslim population of India.
II. Non-acceptance of theory of two-fold division of the people into low-born and noble -born.
III. Rejection of orthodoxy.
IV. State patronage and closeness of Chishti order with the court.

A). I, II, III and IV
B). II and IV
C). I, II and III
D). I and III
3). Match the following :
A. Kabir 1. Weaver
B. Ravidas 2. Barber
C. Namadeva 3. Tailor
D. Sena 4. Cobbler
A B C D

A). 1 4 3 2
B). 3 2 1 4
C). 4 3 2 1
D). 4 1 3 2
4). The term 'sufi' is derived from :
A). a type of poetry
B). a type of garment
C). a language
D). the name of a place
5). Match the following :
A. Pir 1. Successor of the Sufi saint
B. Murid 2. Sufi teacher
C. Wali 3. Sufi hermitage
D. Khanqah 4. Disciple
The below options are given in A B C D order

A). 3 1 4 2
B). 4 2 3 1
C). 2 4 1 3
D). 4 1 3 2


6). Match the following :
Saint-poets Language of their Composition
A. Mirabai 1. Malayalam
B. Tyagaraja 2. Bengali
C. Chandidas 3. Hindi
D. Purandaradasa 4. Telugu
5. Kannada
Below options are given in A B C D order.

A). 2 4 1 5
B). 3 4 2 5
C). 2 5 1 4
D). 3 5 2 4
7). Who among the following saints wrote 'Bijak' ?
A). Ramadas
B). Tulsidas
C). Guru Arjun
D). Kabir
8). Which of the following are principle of the Bhakti movement of the century ?
1. True devotions the means attaining God
2. Man's equality before God
3. Respect for mankind
4. Meaningful rituals

A). 1 and 2
B). 2 and 3
C). 1, 2 and 3
D). 2, 3 and 4
9). Consider the following for saints :
1. Kabir 2. Nanak
3. Chaitanya 4. Tulsidas
What is the correct chronological order in which they flourished ?

A). 1, 2, 3, 4
B). 2, 3, 4, 1
C). 3, 1, 2, 4
D). 3, 2, 4, 1
10). Who among the following was not an exponent of Bhakti movement ?
A). Ramananda
B). Kabir
C). Shankaracharya
D). Nanak
Go to :
Total Pages : 14