General Knowledge >> History >> Advent of Europeans
1). Match the following :
Period Event
A. 1757 AD 1. Battle of Plassey
B. 1764 AD 2. Treaty of Salibai
C. 1776 AD 3. Battle of Buxar
D. 1782 AD 4. Treaty of Purandhar
Below options are given in A B C D order.

A). 2 3 1 4 B). 1 3 4 2
C). 2 4 3 1 D). 1 4 3 2
2). Who among the following Mughal Emperors had the longest reign?
A). Bahadur Shah B). Jahandar Shah
C). Farrukhsiyar D). Muhammad Shah
3). Which of thee following pairs are correctly matched?
1. AD 1767-69 - First Anglo-Maratha War
2. AD 1790-92 - Third Mysore War
3. AD 1824-26 - First Anglo-Burmese War
4. AD 1845-46 - Second Sikh War
Select the correct answer using the codes given below :

A). 2 and 4 B). 3 and 4
C). 1 and 2 D). 2 and 3
4). Which of the following statements are true?
I. The Bengal Nawabs did not object to the free trade of the English East India Company in Bengal
II.Sirau-ud-din-daula objected to the misuse of trade privileges in Bengal by the Company officials
III. The growing trade of the Company augmented the financial resources of the Bengal Nawabs
IV. The Battle of Buxar in 1764 completed the victory and the domination of the British in eastern India



A). I, II and III B). II and IV
C). I, II and IV D). I and IV
5). Who was known as the 'Plato of the Jat tribe?"
A). Gokul B). Suraj Mal
C). Badan Singh D). Churaman
6). Match the following:
A. Treaty of Purandhar 1. Shiaji and Jai Singh
B. Treaty of Alinagar 2. Nawab of Bengal and Clive
C. Treaty of Banaras 3. Hastings and Nawab of Avadh
D. Treaty of Bassein 4. Baji Rao II and the English
Below options are given in A B C D order.

A). 1 2 3 5 B). 2 1 3 4
C). 1 2 3 4 D). 1 4 3 2
7). Match the following:
A. Bhonsle 1. Indore
B. Gaekwar 2. Berar
C. Holkar 3. Poona
D. Scindhia 4. Baroda
5. Gwalior
A B C D

A). 2 4 1 5 B). 1 2 3 4
C). 4 5 3 2 D). 1 4 3 2
8). Which of the following organised a Maratha confederacy against the English leading to the Third Anglo Maratha War?
A). Scindhia B). Holkar
C). The Peshwa D). Bhonsle
9). Match the following :
A. Pondicherry 1. Danish
B. Goa 2. Dutch
C. Tranauebar 3. English
D. Nagapattinam 4. Portuguese
5. French
A B C D

A). 5 4 1 2 B). 1 2 3 4
C). 4 3 2 1 D). 3 4 1 2
10). Which of the following Anglo-Mysore wars was to end by the treaty of Serirangapatinam?
A). I Anglo-Mysore War B). II. Anglo-Mysore War
C). III. Anglo-Mysore War D). IV. Anglo-Mysore War