Guptas and Post Gupta Questions and answers

Topics
  1. General Knowledge
    1. Culture
    2. Economy
    3. General
    4. Geography
    5. History
      1. Indus Valley Civilization
      2. Vedic Age-The Aryans
      3. Religious movements-Buddhism and Jainism
      4. Mahajanapadas-The Magadha empire
      5. The Mauryan Empire and Sangam Age
      6. Post Mauryan Period
      7. Guptas and Post Gupta
      8. The invasion of Arabs
      9. Bhakti movement
      10. Mughal Empire
      11. Advent of Europeans
      12. Expansion of British Supremacy
      13. Indian National Movement
      14. Assertion and Reasoning
      15. Delhi Sultanate
    6. Indian Polity
    7. Politics
    8. Sports
1). Which of the following rulers was adorned with the title of 'Maharajadhiraja' (King of Kings)?
A). Chandragupta Maurya
B). Kanishka
C). Chandragupta I
D). Ashoka
2). Which Gupta ruler had led a campaign to the south and was an expert 'Veena' player?
A). Chandragupta I
B). Samudragupta
C). Chandragupta Vikramaditya
D). Skandagupta
3). The Council of the 'Nine Gems' is associated with :
A). Ballala Sena
B). Harshavardhana
C). Chandragupta II
D). Devapala
4). Which one of the following Gupta rulers was related to the Licchavis on his mother's side?
A). Srigupta
B). Chandragupta-I
C). Ghatotkachagupta
D). Samudragupta
5). The achievements of Samudragupta are described in the :
A). Hathigumpha inscription
B). Allahabad pillar inscription
C). Girnar inscription
D). Sarnath inscription


6). The coins of which of the following reveal their love for music?
A). Mauryas
B). Guptas
C). Chalukyas
D). Cholas
7). The Panchatantra was written during the :
A). Later Vedic period
B). Sultanate period
C). Maurya period
D). Gupta period
8). Panchatantra' was written by :
A). Kalidasa
B). Vishnu Sharma
C). Tulsidas
D). Banabhatra
9). Which of the following gives detailed instructions on the control of the state, the organization of the national economy and the conduct of war?
A). Arthashasstra
B). Rajatarangini
C). Atharvaveda
D). Mahabhatra
10). Which of the following was/were the reasons for general decline of foreign trade during the later Gupta period?
Select the answers from the codes given below:
1. Quality of goods declined
2. Arabs and Chinese intervention in the trade
3. Decline and fall of the Roman empire
4. Indian law makers declared it a great sin for a Hindu to travel by sea

A). 1, 2 and 4
B). 1, 3 and 4
C). 2, 3 and 4
D). All of the above
Go to :
Total Pages : 24