Who remarked 'the bones of the cotton weavers are bleaching the plains of India'?


A) Dada Bhai Naoroji

B) R.P. Dutta

C) M.K. Gandhi

D) William Bentinck

Correct Answer:
D) William Bentinck


Part of solved Expansion of British Supremacy questions and answers : General Knowledge >> History >> Expansion of British Supremacy








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Which of these was/were associated with Bombay Association?
A). Dadabhai Naoroji
B). Dinshaw Wacha
C). Both of them
D). Neither of them
-- View Answer
2). Which of the following was/were associated with the formation of Federation of Indian Chambers, Commerce and Industries (FICCI)?
A). g.d. Birla
B). Thakurdas
C). Both of them
D). Neither of them
-- View Answer
3). The maximum work in popularising female education in the nineteenth century was done by :
A). Ishwar Chandra Vidyasagar
B). J.E.D. Bethune
C). D.K. Karve
D). the British Government
-- View Answer
4). Which of the following prominently fought for and got widow remarriage legalised?
A). M.G. Ranade
B). Ishwar Chandra Vidyasagar
C). Raja Ram Mohan Roy
D). Annie Besant
-- View Answer
5). Which of the following was a feature of the Aligarh Movement?
A). Anglo-Muslim alliance for the security of the Muslims in India
B). Socio-religious reforms in the Muslim community
C). To counter the missionary activities of Christianity
D). Both (a) and (b)
-- View Answer


6). Arrange the following in a chronological order :
I. Landholder's Society
II. India League
III Bombay Presidency Association
IV. Poona Sarvajanik Sabha
A). I, II, IV, III
B). I,III, IV, II.
C). III, II, I, IV
D). II, IV, I, III
-- View Answer
7). Match the following :
A. Bombay Samachar 1. First Bengali monthly
B. Digdarshana 2. First newspaper in Gujarati
C. Madras Mail 3. First paper in Urdu
D. Jam-i-Jahan Namah 4. First evening paper
5. First paper in Persian
A B C D
A). 4 1 4 5
B). 2 5 4 3
C). 3 2 4 5
D). 2 1 4 3
-- View Answer
8). Arrange the following educational institutions in chronological order of their establishment :
I. Calcutta Madarsa
II. Banaras Sanskrit College
III. Asiatic Society of Bengal
IV. Hindu College
A). I, IV, II, II
B). III, IV, II, I
C). IV, II, I, III
D). I, III, II, IV
-- View Answer
9). The first writer to use Urdu as the medium of poetic expression was :
A). Amir Khusru
B). Mirza Ghalib
C). Bahadur Shah Zafar
D). Faiz
-- View Answer
10). Shuddhi movement (conversion of non-Hindus to Hinduism) was started by :
A). Swami Vivekananda
B). Swami Dayanand Saraswati
C). Mahatma Gandhi
D). Raja Ram Mohan Roy
-- View Answer