RBI Grade B Questions and answers

Name of the Batsman Number if matches
played in the tournament
Average runs scored
in the tournament
Total balls faced
in the tournament
Strike rate
in the tournament
M 22 56 - -
N 18 - - 153.6
O - - 900 110
P - 36 - 84
Q - - - 140
R 24 51 1368 -

(i) Strike rate =  \( \large\frac{Total runs scored}{ Total balls faced} \) x 100
(ii) All the given batsmen could bat in all the given matches played by them.
(iii) Few values are missing in the table (indicated by  -- ). A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given questions, on the basis of the given data and information. 

11). Batsman M faced equal number of balls in first 11 matches he played in the tournament and last 11 matches he played in the tournament. If his strike rate in first 11 matches and last 11 matches of the tournament are 83 and 71 respectively, what is the total number of balls faced by him in the tournament ?
A). 1800
B). 1500
C). 1700
D). 1600
E). 1400
12). In the tournament, the total number of balls faced by batsman N is 402 less than the total number of runs scored by him. What is the average number of runs scored by batsman N in the tournament ?
A). 64
B). 72
C). 52
D). 71
E). 59
13). What is the strike rate of R in the tournament ?
A). 86.4
B). 93
C). 89.4
D). 75.4
E). 85.2
14). Mr. X invested a certain amount in Debit and Equity Funds in the ratio of 4 : 5 respectively. At the end of one year, he earned a total dividend of 30% on his investment. After one year he reinvested the amount including dividend in the ratio of 6 : 7 in Debt and Equity Funds. If the amount reinvested in Equity Funds was Rs.94,500/-, what was the original amount invested in Equity Funds ?
A). Rs.75,000/
B). Rs. 81,000/
C). Rs. 60,000/
D). Rs. 65,000/
E). None of these

Direction (15-19): In these questions, a number series is given. Only one number is wrong which doesn't fit in the series. Find out the wrong numbers.

15). 10 4 3 3.5 6 15 41
A). 3
B). 15
C). 4
D). 6
E). 3.5


16). 5040 720 120 24 6 3 1
A). 3
B). 6
C). 120
D). 720
E). 24
17). 140 157 193 242 310 395 497
A). 395
B). 193
C). 310
D). 242
E). 157
18). 150 148 143 133 116 80 53
A). 133
B). 116
C). 80
D). 148
E). 143
19). 5 4 6 15 56 285 1644
A). 56
B). 285
C). 6
D). 15
E). 4
20). Three years ago, Raj's age was equal to the sum of the present ages of his one son and one daughter. Three years ago, the respective ratio between the ages of his daughter and his son that time was 12 : 13. If Raj's wife is 5 years younger to him and her present age is twice the present age of their daughter, what is the present age of their son ? (in years)
A). 27 years
B). 24 years
C). 29 years
D). 26 years
E). 25 years
Go to :
Total Pages : 20