IBPS RRB-Preliminary Exam Questions and answers

1). The position of how many alphabets will remain the same if each of the alphabets in the word NETWORK are rearranged in alphabetical order from left to right ?
A). Three
B). Two
C). None
D). One
E). More than three
Directions (2-6): Study the given information carefuIIy to answer the given questions.
In a certain code language,
'chat requires more patience' is written as 'zi mx ub cv'
'patience in every situation' is written as 'wp ko dl mx'
'every chat saved online' is Written as 'ub dl ha tg'
'situation saved from crisis' is written as 'tq rq se ko'
(All codes are two letter codes only)
2). If 'more chat saved' is coded as 'ub zi tg' in the given code language, then 'requires every possibility' may be coded as :
A). qt cv dl
B). dl qt ko
C). cv dl mx
D). ko ur qt
E). mx ur cv
3). What is the code for 'crisis' in the given code language ?
A). tg
B). ha
C). either 'se' or 'rq'
D). ko
E). either 'ko' or 'zi'
4). Which of the following may represent the code for 'no patience' in the given code language?
A). mx bj
B). cv wp
C). bj zi
D). wp mx
E). mx se
5). In the given code language, what does the code 'ko' stand for?
A). in
B). more
C). from
D). situation
E). every


6). In the given code language, what does the code 'ha wp' stand for ?
A). chat in
B). online from
C). every chat
D). from everyday
E). in online
7). If three is added to the first four digits and two is subtracted from the last three digits of the number 6324589, then which of the following digits will appear twice in the new number thus formed ?
A). Only 6
B). Both 6 and 7
C). Both 3 and 9
D). Only 5
E). None
8). What will come in place of question mark (?) in the following series based on the English alphabetical order ?

AN OP ER GT ?


A). JU
B). IV
C). HW
D). HV
E). IX
Directions (9-13): Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight friends -- O, P, Q, R, S, T, U and V are sitting around a circular table with equal distance between them but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre while some face outside (is. opposite to centre).
O sits third to the right of R. P sits third to the left of O. S sits to the immediate left of O.
U sits third to the right of S. S and O face opposite directions (i.e., if S faces the centre then O faces outside and vice versa).
Q sits to the immediate right of T. Q is not an immediate neighbour of R.
V sits third to the right of Q. O faces the centre.
Immediate neighbours of V face Opposite directions (i.e., if one neighbour faces the centre then the other faces outside and vice versa).
Immediate neighbours of P face the same direction as T (i.e., if T faces the centre then both the immediate neighbours of P also face the centre and vice versa.)
9). Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
A). R
B). V
C). U
D). T
E). O
10). Which of the following is true regarding V ?
A). V faces outside.
B). V sits second to the left of O.
C). Only three people sit between V and U.
D). Only three people sit between V and T.
E). None of the given options is true .
Go to :
Total Pages : 8