RBI Grade B Questions and answers

Directions (40-41) : Study the following information and answer the given questions.
D is the father of A. D is married to P. P is the mother of J. P has only one daughter. J is married to U. U is the son of L.

41). How is A related to U ?
A). Cannot be determined
B). Brother-in-law
C). Brother
D). Sister
E). Sister-in-law

Directions (42-47) : Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight family members S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are females and some are males. All of them are related to each other in the same way or the other. Some of them are facing the centre while some are facing outside (Le. opposite to the centre).

Only two people sit between T and W. T faces the centre. X sits second to the right of T. W is the wife of S. No female is an immediate neighbour of W. U is not an immediate neighbour of T. U is the daughter of W. Both the immediate neighbours of U face the centre. Only three people sit between S and U’s brother. X is not the brother of U. Neither S nor U’s brother is an immediate neighbour of X.  Z, the wife of T, sits to the immediate left of V. Both Y and S face a direction opposite to that of U (i.e. if U faces the centre then both Y and S face outside and vice versa). U’s husband sits second to the left of Y. T’s father sits to the immediate right of W.

T sits second to the right of S's father. Both the immediate neighbours of X are females.

42). How many people sit between T and S's father when counted from the right of T?
A). Four
B). Three
C). None
D). One
E). Two
43). Who amongst the following sits exactly between Y and W when counted from the left of Y ?
A). T
B). X
C). S
D). Z
E). U
44). Which of the following statements regarding T it definitely true ?
A). X and Z are immediate neighbours of T.
B). T, sits second to the left of X.
C). T is the son of S.
D). None of the given options is correct.
E). V is the father of T.
45). Who amongst the following sits exactly between X and S when counted from the left of X ?
A). W
B). Z
C). V
D). U
E). Y


46). Who amongst the following faces outside (it opposite to the centre ) ?
A). W
B). V
C). U
D). Z
E). T
47). If it is given that Y is married to X. then what is the position of T with respect to Y's daughter-in-law ?
A). Third to the right
B). Second to the right
C). Immediate right
D). Second to the left
E). Third to the left
48). Read the following information and answer the question.
Company S has recently rented many apartments in building Y for providing office quarters to its employees. However, although many employees had requested the company to provide accommodation around six months ago, since the announcement of quarters last month, hardly any employee has signed up for the new facility. Which of the following may not be a reason for the employees' unwillingness to live in the apartments ?

A). All the employees of company S were informed just two months ago that the company had decided to triple the house rent allowance (HRA) shortly.
B). The area where the company has rented the apartments does not have a School. college or hospital in its 3 km radius.
C). The maintenance amount for the apartments which have been rented by the company is very high and the company has announced that employees would have to pay the amount on their own.
D). There have been talks about the company Changing its current office location and the new office location is very far from the area in which the apartments have been rented.
E). Apartments which have been rented by the company are located at an area which does not have adequate public transport facilities.
49). Which of the following symbols should be placed in blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to Complete the given expression in such a manner that both 'W > R' as well as \( E \ge S\) definitely hold true?
W_E_A_R_S

A). >, =, \(\ge , \ge \)
B). >, \(\ge\), =, >
C). \(\le , \ge,\) =, \(\ge\)
D). \(\le\), =, >, \(\ge\)
E). \(\ge\), <, \(\ge\), =

Directions (50-52) : In these questions, three statements are given followed by two conclusions numbered I and II. You have to consider the statements to be true . even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Give answer :

(1) If either conclusion I or II is true

(2) If neither conclusion I nor II is true

(3) If both conclusions I and II are true

 (4) If only conclusion I is true

(5) If only conclusion II is true

50). Statements : No hour is a day. All months are days. Some hours are calendars. Conclusions : I. No month is an hour. II. All calendars being days is a possibility.
A). If either conclusion I or II is true
B). If neither conclusion I nor II is true
C). If both conclusions I and II are true
D). If only conclusion I is true
E). If only conclusion II is true
Go to :
Total Pages : 20