Exams >> Bank Exams >> IBPS Clerk-Prelims

IBPS Clerk Preliminary exam consists of below section.

  1. English language(Questions: 1 - 30)
  2. Numerical Ability(Questions: 31 - 65)
  3. Reasoning(Questions: 66 - 100)

You can take this are real time exam in this link.



Directions(1 - 5): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph and then answer the given questions given below:

(A) She thought it was very dangerous to have that mallet there, and started talking to herself.
(B) It must have been there for a long time but somehow she had never noticed it before, and she began thinking.
(C) Saying all this, she threw her tools, sat herself down and began crying.
(D) Once evening when Mia had gone down to the cellar, she happened to look up at the ceiling and saw a mallet [a kind of wooden hammer] stuck in one of the beams.
(E) She said “Suppose I was to be married, and have a son, and he was to grow up to be a man, and come down into the cellar, like I am doing now and the mallet was to fall on his head. and kill him, what a dreadful thing it would be!"  

1). Which of the following should be the LAST (FIFTH) sentence after the rearrangement ?
A). A B). E
C). C D). D
E). B
2). Which of the following should be the FIRST sentence after the rearrangement?
A). A B). B
C). C D). D
E). E
3). Which of the following should be the THIRD sentence after the rearrangement ?
A). A B). B
C). C D). D
E). E
4). Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement ?
A). A B). B
C). C D). D
E). E
5). Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement ?
A). A B). B
C). C D). E
E). D

Directions(6-10):   In these questions, sentences with four bold words are given.

One from four words given in the bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. That word will be your answer. If all words given in the bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, then All correct is your answer

6). The government has permitted foreign direct investment in digital service providers upto a limit of 50 percent.
A). permitted B). digital
C). service D). percent
E). All correct
7). A bank gift card is usually a prepaid card which can be used in an ATM to cheque the balance but one cannot withdraw cash.
A). usually B). prepaid
C). cheque D). withdraw
E). All correct
8). He first joined the Board of Directors two years ago and has expressed his concerns at various global debates.
A). joined B). ago
C). various D). global
E). All correct
9). The waste amount of information available today has created a more knowledgeable public.
A). waste B). amount
C). information D). public
E). All correct
10). Some of the steps taken over the late few months have made the tax return filing process simpler.
A). steps B). late
C). filing D). simpler
E). All correct