RBI Grade B Questions and answers

Directions (59-64) : Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer :

(1) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(2)If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(3) If the data either in statement I alone or in statement II are sufficient to answer the question.

(4) If the data even in both statements I alone II together are not sufficient to answer the question.

(5) If the data even in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

61). Among people A. B. C. D. E and F. each having a different weight. who is the second highest? I. C is heavier than only two people. A is heavier than F but lighter than B. D is not the highest. II. F is lighter than only two people. C is lighter than F but heavier than D. A is lighter than only B.
A). If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
B). If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
C). If the data either in statement I alone or in statement II are sufficient to answer the question.
D). If the data even in both statements I alone II together are not sufficient to answer the question.
E). If the data even in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
62). How many people are standing in a straight line (Note : All are facing north)? I. U stands third from the left end of the line. U is an immediate neighbour of P and W. Only one person stands between W and T. Only two people stand to the right of W. II. S stands at extreme left end of the line. T stands to the extreme right end of the line. Only one person stands between S and U. Only one person stands between T and W.
A). If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
B). If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
C). If the data either in statement I alone or in statement II are sufficient to answer the question.
D). If the data even in both statements I alone II together are not sufficient to answer the question.
E). If the data even in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
63). How far is point M from point K ? I. Point D is 5m to the south of point P. Point M is 8m to the west of point D. Point S is 2.5m to the north of point M. Point O is 10m to the east of Point S. Point K is 2.5m to the south of point 0. II. Point K is 10m to the east of point M. Point U is 8m to the west of point M. Point D is to the east of M. Point M is the midpoint of the lines formed by joining points U and D.
A). If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
B). If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
C). If the data either in statement I alone or in statement II are sufficient to answer the question.
D). If the data even in both statements I alone II together are not sufficient to answer the question.
E). If the data even in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
64). Who among Meera, Jyoti, Pinki and Sadhana is the tallest ? I. Meera is not as tall as Pinki and Sadhana. II. Jyoti is taller than Sadhana.
A). If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
B). If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
C). If the data either in statement I alone or in statement II are sufficient to answer the question.
D). If the data even in both statements I alone II together are not sufficient to answer the question.
E). If the data even in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

Directions (65-69) : Study the given information carefully to answer the given questions.
Eight people A, B, C, D, E, E G and H, live on eight different floors of building (but not necessarily in the same order).  The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two. and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them plays a different game namely San Andreas, Roadrash,  Contra, Castlevania, Resident Evil, Tekkens, Dragon Quest and Metal Gear (but not necessarily in the same order).

G lives on an even numbered floor above the floor numbered two. Only three people live between G and the one who plays Roadrash. E lives immediately below the one who plays Roadrash.

Only two people live between E and the one who plays Tekken 3. C lives immediately above the  one who plays Tekken3. The one who plays San Andreas lives on an even numbered floor below C. Only two people live between the one who plays San Andreas and the one who plays Dragon Quest. The one who plays Metal Gear lives immediately below B. B neither lives on the topmost floor nor plays Roadrash. F lives on odd numbered floor but not on the lowermost floor. Only two people live between F and the one who plays Resident Evil. Only one person lives between D and the one who plays Castlevania. H lives immediately below the one who plays Contra. 

65). Which of the following games does D play ?
A). San Andreas
B). Roadrash
C). Tekken3
D). Castlevania
E). Metal Gear


66). How many people live between G and the one who plays Contra?
A). None
B). One
C). Two
D). Four
E). Five
67). Which of the following statement is TRUE with respect to the given information?
A). G plays Resident Evil
B). C lives immediately below the one who plays Contra
C). All the given statements are true
D). B lives immediately above D
E). Only four people live between D and the one who plays Roadrash.
68). Who amongst the following live exactly between A and the one who plays Dragon Quest?
A). D, the one who plays Resident Evil
B). C. B
C). E. H
D). E. the one who plays Tekken3
E). F. the one who plays Roadrash
69). Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group ?
A). A-Contra
B). H-Castlevania
C). F-San Andreas
D). B-Metal Gear
E). C-Tekken3
70).

Read the following information and answer the given question.
The man behind the revival of SpeedZet Automobiles, the CEO has decided to quit. I believe that the company will soon go into losses due to this decision, statement by a market analyst.
Which of the following statements appears to be the perception of the market analyst ?


A). No other person can run SpeedZet Automobiles as successfully as the present CEO.
B). SpeedZet Automobiles may decide to shut down the Operations due to the CEO's exit.
C). SpeedZet Automobiles will try its best to retain the CEO in order to maintain its market position.
D). The strategies adopted by the CEO of SpeedZet Automobiles were exclusive in the industry.
E). SpeedZet Automobiles has the highest market share at present.
Go to :
Total Pages : 20