Exams >> Bank Exams >> IBPS Clerk
Directions (1-6) : Study the following arrangement carefully and answer the \( M \beta D Q \epsilon 3 R \Omega \& N 4 @ 2 L \% 6 \) $ A 5 W © X 8 U C 9 * 7 # E + Z
1). How many letters are there in the given series, each of which is followed by an odd number and preceded by a consonant?
A). One B). Three
C). None D). Two
E). More than three
2). How many such symbols are there in the given arrangement each of which is immediately followed by a letter and also immediately preceded by a number ?
A). Two B). Three
C). More than three D). None
E). One
3). If all the symbols are dropped from the given arrangement then which will be thirteenth element from the right end of the given arrangement ?
A). 2 B). $
C). N D). 6
E). L
4). What will come in place of question mark (?) in the given series based on the given arrangement?
M D Q R & N 2 % 6 5 © x ?

A). C*" B). 97"
C). U9* D). c*7
E). C9*
5). Which of the following is eleventh element from the left of tenth element from the right end of the given arrangement ?
A). 4 B).
C). L D). \( \Omega \)
E). R
6). If each vowel in the word DONATES is changed to next letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to previous letter in the English alphabetical series and all the alphabets in the word thus formed are arranged in alphabetical order (from left to right), which of the following will be second from the right end of the new arrangement thus formed ?
A). M B). R
C). P D). F
E). S
Directions (7-11) :In these questions, two/three statements are given followed by two conclusions numbered I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Give answer :

(A)If either conclusion I or II is true

(B)If neither conclusion I nor II is true

(C)If both conclusion I and II are true

(D)If only conclusion I is true

(E)If only conclusion II is true
7). Statements : All the harmoniums are instruments. All the instruments are flutes.
Conclusions :
I. All the flutes are instruments.
II. All the harmoniums are flutes.

A). If either conclusion I or II is true B). If neither conclusion I nor II is true
C). If both conclusion I and II are true D). If only conclusion I is true
E). If only conclusion II is true
8). Statements : All Cups are books. All books are shirts.
Conclusions :
I. Some cups are not shirts.
II. Some shirts are cups.

A). If either conclusion I or II is true B). If neither conclusion I nor II is true
C). If both conclusion I and II are true D). If only conclusion I is true
E). If only conclusion II is true
9). Statements : Some mountains are hillocks. Some mountains are rivers. Some mountains are valleys.
Conclusions :
I. All mountains are either hillocks or rivers or valleys.
II. No valley is river.

A). If either conclusion I or II is true B). If neither conclusion I nor II is true
C). If both conclusion I and II are true D). If only conclusion I is true
E). If only conclusion II is true
10). Statements : Some tapes are discs. Some discs are cassettes. Some cassettes are songs.
Conclusions :
I. Some songs are discs.
II. Some cassettes are tapes.

A). If either conclusion I or II is true B). If neither conclusion I nor II is true
C). If both conclusion I and II are true D). If only conclusion I is true
E). If only conclusion II is true