RBI Grade B Questions and answers

21). Fredrick after spending 20% of his monthly salary in buying electronic goods and 10% of the monthly salary in repair work of furniture, invested 30% of the remaining amount in fixed deposits. If he was left with Rs.18,963/-, how much is his monthly salary?
A). Rs.38,700/
B). Rs.35,650/
C). Rs.40,200/
D). Rs.37,950/
E). Rs.42,500/
22). Boat A travels upstream from point X to point Y in 2 hours more than the time taken by Boat B to travel downstream from point Z to point Y. The distance between X and Y is 40 km and that distance between Y and Z is 24km. The speed of Boat A in still water is equal to the speed of Boat B downstream. What is the speed of Boat A in still water? (consider the speed of the current to be the same.
A). 20 km/h
B). 10 km/h
C). 12 km/h
D). 14 km/h
E). 8 km/h
23). An equal sum is invested for seven years in Scheme A offering simple interest at x% p.a. and in scheme B for two years offering compound interest at 10% p.a. (compounded annually). The interest earned from scheme A is thrice of the interest earned from scheme B. Had the rate of interest been x-4% simple interest per annum in scheme A, the difference in the interest earned from both the schemes would have been Rs.700/ . What Was the sum invested in each of the schemes ?
A). Rs.8,000/
B). Rs.5,000/
C). Rs.6,000/
D). Rs.4,500/
E). Rs.10,000/
24). In a village, 30% of the villagers belong to upper economic class. The number of villagers who belong to middle economic class are 3/2 of the number of villagers who belong to lower economic class. If 6860 villagers belong to lower economic class, what is the population of the village ?
A). 22600
B). 24500
C). 26000
D). 25500
E). 24300
25). A water tank has one inlet, A and One outlet, B. A takes 5 hours to fill the empty tank, when B is not open and B takes 8 hours to empty the full tank, if the tank is three fifth full, how much time will it take to fill the tank completely when both A and B are opened simultaneously ? (in hours)
A). \(\large 6 \frac{1}{3}
B). \(\large 4 \frac{1}{3}
C). \(\large 8 \frac{1}{3}
D). \(\large 5 \frac{1}{3}
E). \(\large 7 \frac{1}{3}


Directions (26-30) : Refer to the pie charts and answer the given questions.

Distribution of total number of members (both male and female) in 5 health clubs in 2008 Total number = 4200

Distribution of total number of male members in 5 health clubs in 2008 Total number = 2400 

26). What is the central angle corresponding to the number of members (both male and female) in health club A.
A). 64.8 degree
B). 58 degree
C). 48 degree
D). 56.4 degree
E). 62.5 degree
27). What is the average number of female members in health clubs C, D and E ?
A). 374
B). 376
C). 372
D). 392
E). 384
28). Only 50% of the members (both male and female) in health club E have lifetime membership. If the number of females in health club E who have lifetime membership is 44, what percent of male members in health club E have lifetime membership ?
A). \(\large 48 \frac{2}{3} \)%
B). \(\large 54 \frac{1}{3} \)%
C). \(\large 57 \frac{1}{34} \)%
D). \(\large 51 \frac{2}{3} \)%
E). \(\large 60 \frac{1}{3} \)%
29). What is the central angle corresponding to number of members (both male and female) in health club B ?
A). 80.4 degree
B). 88.8 degree
C). 86.4 degree
D). 98.2 degree
E). 92.6 degree
30). Number of female members in health club A is what percent less than number of male members in health club B ?
A). 52%
B). 64%
C). 58%
D). 62%
E). 54%
Go to :
Total Pages : 20