Exams >> TNPSC >> TNPSC Group 1-Preliminary Exam-2013

This page contains the questions asked in previous year TNPSC Group 1 preliminary exam. You can practice these questions as practice test in this link.



1). An alkaline earth metal M forms covalent compounds; It forms water soluble sulphate \( MSO_{4}\) and water insoluble hydroxide \(M(OH)_{2}\)
which is amphoteric in nature. The metal M is

A). Calcium B). Beryllium
C). Magnesium D). Strontium
2). Consider the following statements :
I. Diamond is bad conductor of electricity
II. Graphite is used for making electrodes of electric furnaces.
III.Solid carbon monoxide is known as dry ice.
IV. carbondioxide turns moist red litmus slightly bluish.
Which of the above statement is/are correct?

A). I and III B). II and III
C). I and II D). III and IV
3). Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below:
List I (Ores)   List II (Metals)
Haematite  1. Lead
Cinnabar  2. Iron
Calamine  3. Mercury
Galena  4. Zinc

A). 1 3 4 1 B). 3 2 1 4
C). 2 4 3 1 D). 4 2 1 3
4). Differentiate Teratogen from Mutagen
A). Teratogen is a chemical that causes malformation in an embryo or foetus While Mutagen causes change in genetic material of the adult B). Teratogen causes cancer while Mutagen causes mutation
C). Teratogen causes heart failure while Mutagen is carcinogenic D). Teratogen causes abnormality in the adults
5). Colums of Bertini in the kidneys of mammals are formed as extensions as
A). Medulla into cortex B). Cortex into medulla
C). Medulla into pelvis D). Pelvis into ureter
6). Which of the following is/are correctly matched?
i. Arteritis - Inflammation of artery
ii. Occlusion - Closure of blood vessel
iii. Thrombectomy - Removal of blood clot from a blood vessel

A). All the three are correct B). Only (i) is correct
C). Only (ii) is correct D). only (iii) is correct
7). Which of the following statements is not associated with biocommunication in animals?
A). They are signs through chemical molecules B). It is a mechanism of vocalization as seen between competing bird species
C). Associated with social conflict of organism between same species D). It is production of pheromones as between various species of insects
8). Consider the following Statements:
Assertion (A): On rainy day small oil film on water show brilliant colours
Reason (R): This is due to polarization of light.
Choose your correct answer:

A). Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A) B). Both (A) and (R) are individually true and (R) is not the correct explanation of (A)
C). (A) is true but (R) is false D). (A) is false but (R) is true
9). A particle motion is given by distance time curve as shown in the figure. The maximum instantaneous velocity of the particle is around the point.

A). P B). Q
C). R D). S
10). Match List I with List II and select the correct answer using codes given below:
List I(Culture Realms)  List II(Cultural Areas)
A) The occidental  1. Korea
B) The main Islamic  2. Anglo America
C) The Indic  3.Jordan
D) East Asia  4. Nepal

Codes

A). 3 2 1 4 B). 2 3 4 1
C). 1 4 2 3 D). 3 1 4 2