NABARD Assistant Manager-Preliminary Examination Questions and answers

Directions (1-3) : Read the given information carefully and answer the questions.
Each of the friends-P, Q, R, S, T and U borrowed different number of books. R borrowed more books than U but less than P. Q borrowed more books than P but not the highest. T borrowed less books than U. P borrowed 53 books. The person who borrowed second lowest number of books barrowed 12 books.
1). How many books did T possibly borrow ?
A). 55
B). 15
C). 10
D). 25
E). 70
2). Who among the following borrowed the second highest number of books ?
A). Q
B). T
C). P
D). S
E). R
3). If the number of books borrowed by S is 11 more than that of P, then how many books did Q possibly borrow ?
A). 53
B). 61
C). 64
D). 66
E). 50
Direction (4) : Study the given information carefully to answer the given question.
School 'X' had put up the following notice for its students and teachers regarding rules of term 20-3-2017 (Monday).
The projects / assignment for any subject of any class should be submitted at least 40days prior to the term examination for that particular subject.
Teachers should stop taking the remedial/ extra classes before one month of the commencement of term exams.
The students who have not paid their computer lab fess should pay it before 06 03 2017 to be permitted for their computer exam.
(Note : Only one exam is conducted per day. The sequence of subjects will be different for different classes.)
4). The following cases were reported to the principal of School X. Which one of these should be punished under the given rules ?

A. Geography will be the fourth exam for class 9. Priya Dandekar, a student of class 9 submitted her assignment for the subject on 16-02 2017.

B. Gautam Saxena, a Maths teacher of the school, finished all his extra classes by first week of March.

C. Ranvir, Chauhan, paid his computer fees by the mid of February, but submitted its receipt to his class teacher on 05 03 2017.


A). Both A and C
B). Both B and C
C). Only C
D). Only B
E). Both A and B
Directions (5-7) : In these questions, two/three statements followed by two conclusions numbered I and II have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.
Give answer:
(1) If either conclusion I or conclusion II is true
(2) If both conclusions I and II are true
(3) If neither conclusion I nor II is true
(4) If only conclusion II is true
(5) If only conclusion I is true
5). Statements :

All digs are fruits.

Some cherries are digs.

Conclusions :

I. All cherries are fruits.

II. Some cherries are fruits.


A). If either conclusion I or conclusion II is true
B). If both conclusions I and II are true
C). If neither conclusion I nor II is true
D). If only conclusion II is true
E). If only conclusion I is true


6). Statements :

Some trumps are yachts.

No van is a trump.

All kites are yachts.

Conclusions :

I. All kites being trumps is a possibility.

II. All vans can never be yachts.


A). If either conclusion I or conclusion II is true
B). If both conclusions I and II are true
C). If neither conclusion I nor II is true
D). If only conclusion II is true
E). If only conclusion I is true
7). Statements :

No river is a candle.

All axes are candles.

No jack is a river.

Conclusions :

I.
All jacks being candles is a possibility.

II. No axe is a river.


A). If either conclusion I or conclusion II is true
B). If both conclusions I and II are true
C). If neither conclusion I nor II is true
D). If only conclusion II is true
E). If only conclusion I is true
Direction (8) : Read the following information and answer the question.
College H is known for having its cut-off for admission above 90%. But this year the cut-off was 81%.
8). Which of the following can be a reason for College H having the cut-off at 81% this year ?
A). The university ,to which College H is affiliated has increased the admission fee, substantially for all colleges.
B). 2% seats of College H remained vacant last year as some students, migrated to other colleges within the first month of commencement of classes.
C). The evaluation of paper was very strict this year thereby reducing the top scorer's percentage to 65%.
D). Few faculties of College H resigned at short notice this year leading to increase in load , of the remaining faculties by two lecturers per week.
E). None of those given as options
Directions (9-11) : Study the given information carefully to answer the given questions.
Point B is 10 m to the north of Point C. Point I is 7 m to the east of Point B. Point K is 5 m to the west of Point C. Point S is 12 m to the south of Point K. Point T is 5 m to the east of Point S.
9). If Suman walks 7 m to the east of T, takes a left turn and walks for 10 m to reach Point K. How far and in which direction should she walk to reach Point J ?
A). 10 m East
B). 12 m North
C). 8 m North
D). 10 m South
E). 12 m West
10). In what direction is Point 8 with respect to Point C ?
A). North-West
B). South-West
C). South-East
D). West
E). North
Go to :
Total Pages : 20