RBI Grade B Questions and answers

Directions (50-52) : In these questions, three statements are given followed by two conclusions numbered I and II. You have to consider the statements to be true . even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Give answer :

(1) If either conclusion I or II is true

(2) If neither conclusion I nor II is true

(3) If both conclusions I and II are true

 (4) If only conclusion I is true

(5) If only conclusion II is true

51). Statements : Some comics are books. All comics are novels. No novel is an article. Conclusions :
I. Some novels are books.
II. All articles being books is a possibility.

A). If either conclusion I or II is true
B). If neither conclusion I nor II is true
C). If both conclusions I and II are true
D). If only conclusion I is true
E). If only conclusion II is true
52). Statements : No liquid is fluid. All solids are liquids. All gases are solids. Conclusions :
I.Atleast some solids are fluids.
II.All gases are liquids.

A). If either conclusion I or II is true
B). If neither conclusion I nor II is true
C). If both conclusions I and II are true
D). If only conclusion I is true
E). If only conclusion II is true

Seven people namely M, N, O, P. Q, R and S like seven different genres of music namely Classical, Hip Hop. Pop, Jazz, Opera, Rock and Electronica but not necessarily in the same order. Each person also works in the same office but at a different position on the basis of seniority namely Trainee (TE), Assistant Manager (AM), Manager (MG), Senior Manager (SM), Chief Manager (CM). Executive Director (ED) and Director (DR) but not necessarily in the same Order.

(Please Note : The positions have been given in increasing order of seniority with junior most position whilst DR being the senior most position.)

Only one person is senior than O. The one who is senior than O likes Hip Hop. Only two people are junior than R. M is junior than R and likes Electronica. M is not the junior most. Q is junior than the CM but senior than the one who likes Opera. The one who likes Opera is not the junior most. S likes classical. The one who likes Pop is senior than Q but not the ED. P does not like Pop and Q likes Jazz. 

53). As per the given arrangement, Q is related to Electronica and Q is related to Classical in a certain way. To which of the following is P related to in the same way ?
A). Pop
B). Jazz
C). Rock
D). Electronica
E). Hip Hop
54). Who amongst the following works as a MG ?
A). Q
B). R
C). S
D). P
E). Other than those given as options.
55). Which of the following pairs represents the people who have less experience than N and more experience than M ?
A). P, S
B). O, P
C). R, P
D). R, O
E). Q, R


56). Who amongst the following works as a TE ?
A). P
B). N
C). R
D). S
E). 0
57). Which combination represents the position at which N works and the music genres that he likes ?
A). CM Rock
B). CM-POP
C). SM-Classical
D). MG-OPera
E). MG-Jazz
58). Which of the following music genres does 0 like?
A). Electronica
B). Pop
C). Rock
D). Hip Hop
E). ]azz

Directions (59-64) : Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and

Give answer :

(1) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

(2)If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

(3) If the data either in statement I alone or in statement II are sufficient to answer the question.

(4) If the data even in both statements I alone II together are not sufficient to answer the question.

(5) If the data even in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

59). How many people are standing between H and U in a straight line of 15 people [Note : All are standing in a straight line facing north.]?
I. M stands fifth from the left end of the line. H and K are immediate neighbours of M Only two people stand between Mand U.
II.B stands third from the right end of the line. Only six People stand between K and B. Only one person stands between H and K. K stands exactly between H and U.

A). If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
B). If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
C). If the data either in statement I alone or in statement II are sufficient to answer the question.
D). If the data even in both statements I alone II together are not sufficient to answer the question.
E). If the data even in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
60). How is B related to S ? I. N is married to T. B is the sister of N. T has only one daughter K. K is the grand daughter of S. II. N is the daughter of s, N is married to T. T is the only child of Z. B is the sister-in law of T.
A). If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
B). If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
C). If the data either in statement I alone or in statement II are sufficient to answer the question.
D). If the data even in both statements I alone II together are not sufficient to answer the question.
E). If the data even in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Go to :
Total Pages : 20