Exams >> Bank Exams >> SBI ASSO PO

Directions (Q. 1-6): Study the given information and answer the questions: 
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and its rearrangement. (All the numbers are two digit numbers.)
Input.    14 36 methodology 21 of research 59 crucial 98 very 62 is
Step I.   98 14 36 methodology 21 of research 59 crucial very is 62
Step II.  98 very 14 36 methodology 21 of 59 crucial is research 62
Step III. 59 98 very 14 methodology 21 of crucial is research 62 36
Step IV.  59 98 very of 14 21 crucial is methodology research 62 36
Step V.   21 59 98 very of crucial is methodology research 62 36 14
Step VI.  21 59 98 very of is crucial methodology research 62 36 14
Step VI is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps find out the appropriate steps for the given input. 
Input: 65 work in 23 to be 13 89 managed 46 97 load 34 healthy 55 style

1). Which element is exactly between 'style' and 'be' in second last step of the given arrangement?
A). work B). healthy
C). 23 D). load
E). be
2). What is the position of '46' from the right end in the third step?
A). Sixth B). Seventh
C). Fifth D). Eighth
E). Ninth
3). Which of the following is the fifth step of the arrangement based on the given input?
A). 46 65 97 to managed in 23 be 13 load healthy style work 89 55 34 B). 46 work 65 style 97 in 23 be 13 load healthy 89 managed 55 to 34
C). 46 65 97 work style in 23 be 13 load healthy managed to 89 55 34 D). 34 46 55 65 89 97 work style in 23 be 13 load healthy managed to
E). 89 55 34 work style in 23 be 13 load healthy managed to 46 65 97
4). In which step are the elements 'be 13 healthy in' found in the same order?
A). Third B). Sixth
C). Fourth D). The given order of elements is not found in any step
E). Fifth
5). How many steps will be required to complete the given arrangement based on the given input?
A). Eight B). Ten
C). Seven D). Nine
E). Six
6). Which element is eighth to the left of the element which is twelfth from the left end of the third last step?
A). 97 B). 23
C). work D). style
E). to

Directions(Q.7-11): These questions consist of a question and two statements I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the question.  Read both the statements and choose the most apropriate option. 

7). Are the five friends F, G, H, I and J situated in a straight line facing north?
I. F sits at one of the extreme ends of the line. Only two people sit between F and H. J sits o the immediate left of H. G and I are immediate neighbours of each other.
II. J faces north and sits at one of the extreme ends of the line. Only two people sit between J and I. H sits second to the right of I. H sits on the immediate left of G.

A). The data in Statement II alone are sufficient to answer the question while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question. B). The data in Statement I alone are sufficient to answer the question while the data in Statement II alone are not sufficient to the answer the question.
C). The data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question. D). The data even in both statements I and 11 together are not sufficient to answer the question.
E). The data in both statements I and 11 together are necessary to answer the question.
8). Are all the five friends A, B, C, D and E, who are sitting around a circular table, facing the centre?
I. D sits on the immediate right of E. E faces the centre. C sits second to the left of D. A is not an immediate neighbour of B.
II. B sits on the immediate right of C. A sits on the immediate left of E. E is not an immediate neighbour of B. E faces the centre. D is not an immediate neighbour of C.

A). The data in Statement II alone are sufficient to answer the question while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question. B). The data in Statement I alone are sufficient to answer the question while the data in Statement II alone are not sufficient to the answer the question.
C). The data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question. D). The data even in both statements I and 11 together are not sufficient to answer the question.
E). The data in both statements I and 11 together are necessary to answer the question.
9). Is C the mother of B?
I. P is the father of A and B. R has only one brother P. C is sister-in-law of R. R is unmarried. F is mother of R. F has only two children.
II. H has only two children P and R. P is father of A. B is the only brother of A. R is unmarried. H is father-in-law of C.

A). The data in Statement II alone are sufficient to answer the question while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question. B). The data in Statement I alone are sufficient to answer the question while the data in Statement II alone are not sufficient to the answer the question.
C). The data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question. D). The data even in both statements I and 11 together are not sufficient to answer the question.
E). The data in both statements I and 11 together are necessary to answer the question.
10). Five movies P, Q, R, S and T are scheduled to be screened from Monday to Friday of the same week. Which movie will be screened on Friday?
I. Movie P will be screened on Tuesday. Only two movies will be screened between movies R and S. R will be screened before S.
II. Movie Q will be screened on Wednesday. Only one movie will be screened between movies Q and R. S will be screened immediately before Movie T.

A). The data in Statement II alone are sufficient to answer the question while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question. B). The data in Statement I alone are sufficient to answer the question while the data in Statement II alone are not sufficient to the answer the question.
C). The data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question. D). The data even in both statements I and 11 together are not sufficient to answer the question.
E). The data in both statements I and 11 together are necessary to answer the question.