RBI Grade B Questions and answers

Directions (31-33) : In these questions, a statement is given followed by two sets of conclusions numbered I and II. These statements show relationship between different elements. You have to assume the statement to be true and then decide which of the given conclusions logically follows from the information given in the statement.

Given answer :
(1) If neither conclusion I nor II is true.
(2) If either conclusion I or II is true.
(3) If only conclusion II is true.
(4) If both conclusion I and II are true.
(5) If only conclusions I is true. 

31). Statements:
\( B \le U > S \ge G \);
\( W \le S\);
\( W \ge M\);
Conclusion: I.\( G \le B \);
II.\( M > S\);

A). If neither conclusion I nor conclusion II is true
B). If either conclusion I or conclusion II is true
C). If only conclusion II is true.
D). If both conclusion I and II are true
E). If only conclusion I is true.
32). Statements:
\( K \ge B = N \le U \);
\( T \le N\);
\( P > U\);
Conclusion: I.P > K
II.\( T \le K\);

A). If neither conclusion I nor conclusion II is true
B). If either conclusion I or conclusion II is true
C). If only conclusion II is true.
D). If both conclusion I and II are true
E). If only conclusion I is true.
33). Statements:
\( B \le U > S \ge G \);
\( W \le S\);
\( W \ge M\);
Conclusion: I.M < U
II.\( G \le W\);

A). If neither conclusion I nor conclusion II is true
B). If either conclusion I or conclusion II is true
C). If only conclusion II is true.
D). If both conclusion I and II are true
E). If only conclusion I is true.
34). In which of the following expressions does the expression '\( Q \ge Z\)' definitely true?
A). \( E \ge Z \ge R \ge B = C \ge Q\)
B). \( N \ge Q \ge A = C \le I \ge Z\)
C). \( Q \ge R \ge M = P \le A \ge Z\)
D). \( z \le S = B \le L < O \le Q\)
E). \( z = T \le D \le Y = X \le Q\)

Directions (35-39) : Study the following information carefully and answer the given questions. When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement (All the numbers are two-digit numbers).

Input : bear 24 binders brave 91 17 but 68 bailer 35 be 74
Step I : 19 bear 24 binders brave 17 but 68 bailer 35 74 be
Step II : 47 19 bear 24 binders brave 17 68 bailer 35 be but
Step III : 86 47 19 24 binders brave 17 bailer 35 be but bear
Step IV : 53 86 47 19 24 binders 17 bailer be but bear brave
Step V : 42 53 86 47 19 binders 17 be but bear brave bailer
Step VI : 71 42 53 86 47 19 be but bear brave bailer binders
Step VII is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.

As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input: tyre 71 tough 59 tip 82 13 thanks to 68 table 46 

35). If in the last step, '1' is added to each of the odd numbers and '2' is subtracted from each of the even numbers, then how many numbers multiple of '4' will be formed ?
A). Two
B). Three
C). More than three
D). None
E). One


36). If in step III, '28' interchanges its position with 'table' and '59' also interchanges its position with 'tip' then which of the elements will be to the immediate left of '46' ?
A). 28
B). to
C). table
D). tip
E). 59
37). Which of the following combinations represents the third and the ninth element in second last step of the given input from the left end ?
A). 95 and tip
B). table and 86
C). 17 and to
D). 86 and tip
E). tyre and 17
38). Which element comes exactly between '59' and 'thanks' in Step II of the given input ?
A). 13
B). 46
C). tough
D). table
E). 68
39). Which element is third to the right of the one which is eighth from the right end in Step IV ?
A). 13
B). tip
C). thanks
D). to
E). 46

Directions (40-41) : Study the following information and answer the given questions.
D is the father of A. D is married to P. P is the mother of J. P has only one daughter. J is married to U. U is the son of L.

40). How is J related to L ?
A). Daughter
B). Granddaughter
C). Cannot be determined
D). Niece
E). Daughter-in-law
Go to :
Total Pages : 20