Exams >> Bank Exams >> RBI Grade B

Directions (1-5) : Study the following information carefully and answer the given questions.
Data regarding number of graduates studying various courses in University A and that in University B in the year 2001.

(Note : Universities A and B offer courses in six Courses only, namely Commerce, Science, Engineering, Arts, Management and Law.)

  • In University A, Graduates in commerce, science and engineering together constituted 60% of the total number of graduates (in all the given six courses together). Graduates in Arts, Management and Law were 1300, 1440 and 860 respectively. Commerce graduates were 25% more than that of engineering graduates. Management graduates were 20% less than that of science graduates.
  • In University B, commerce graduates were 10% less than the commerce graduates in University A.
  • In University B, management graduates were 900 and they constituted 12% of the total number of graduates (in all the given six courses together). Also management graduates were 40% less than that of science graduates. Total number of graduates in engineering and arts together were double the total number of graduates in management and law together.
1). What is the difference between the total number of graduates in management and law together in University A and that in the same courses together in University B ?
A). 1200 B). 900
C). 800 D). 110
E). 700
2). 3/4th of the number of arts graduates in University A were female. If the number of female arts graduates in University A is less than that in University A by 175, what is the number of male arts graduates in University B?
A). 800 B). 720
C). 600 D). 680
E). 700
3). What is the respective ratio between the total number of graduates in engineering and commerce together in University A and that in the same courses together in University B ?
A). 9:8 B). 5:4
C). 6:5 D). 13:12
E). 7:3
4). Number of science graduates in University B is what percent less than that in University A ?
A). \(\large 16 \frac{2}{3} \)% B). 0.25
C). 0.2 D). \(\large 15 \frac{1}{3} \)%
E). \(\large 14 \frac{1}{7} \)%
5). Total number of graduates (in all the given six courses together) in University A, was what percent more than that in University B?
A). 10% B). 0.2
C). 25% D). 30%
E). 15%
6). Amit and Sujit together can complete an assignment of data entry in 5 days. Sujit's speed is 80% of Amit's speed and the total key depressions in the assignment are 5,76,000. What is Amit's speed in key depressions per hour if they work for 8 hours a day ?
A). 4800 B). 6400
C). 8000 D). 7200
E). None of these
7). Area of a rectangle is 96 m2 When the length of the same rectangle increased by 6 m and the breadth decreased by 3 m, then the area of the rectangle decreases by 30 m2. What is the perimeter of a square whose sides are equal to the length of rectangle ?
A). 48 m B). 60 m
C). 80 m D). 64 m
E). 52 m
8). A vessel contains a mixture of milk and water in the respective ratio of 3 : 1. 32 litre of mixture was taken out and replaced with the same quantity of milk so that the resultant ratio between the quantities of milk and water in the mixture was 4 . : 1 respectively. If 10 litre of mixture is again taken out from the vessel, what is the resultant quantity of water in the mixture ? (in litre)
A). 24 B). 30
C). 20 D). 36
E). 32
9). A 476 m long moving train crosses a pole in 14 sec. The length of a platform is equal to the distance covered by the train in 20 sec. A man crosses the same platform in 7 m and 5 sec. What is the Speed of the man in m/s ?
A). 1.8 m/s B). 1.4 m/s
C). 1.6 m/s D). 2 m/s
E). 1.2 m/s
Name of the Batsman Number if matches
played in the tournament
Average runs scored
in the tournament
Total balls faced
in the tournament
Strike rate
in the tournament
M 22 56 - -
N 18 - - 153.6
O - - 900 110
P - 36 - 84
Q - - - 140
R 24 51 1368 -

(i) Strike rate =  \( \large\frac{Total runs scored}{ Total balls faced} \) x 100
(ii) All the given batsmen could bat in all the given matches played by them.
(iii) Few values are missing in the table (indicated by  -- ). A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given questions, on the basis of the given data and information. 

10). The respective ratio between total number of balls faced by O and that by Q in the tournament is 5 : 3. Total number of runs scored by Q in the tournament is what percent less than the total number of runs scored by O in the tournament ?
A). \(\large 21 \frac{3}{11} \)% B). \(\large 25 \frac{9}{11} \)%
C). \(\large 29 \frac{1}{11} \)% D). \(\large 27 \frac{5}{11} \)%
E). \(\large 23 \frac{7}{11} \)%