SBI JuniorAssociate-5 Questions and answers

Directions (1-5) : Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any)
1). Pick out the grammatical error or idiomatic error
A). One of them
B). forgot to take
C). their bag
D). from the school
E). No error
2). Pick out the grammatical error or idiomatic error
A). We were every much
B). carefully in our approach
C). and hence we would
D). complete the complicated task
E). No error
3). Pick out the grammatical error or idiomatic error
A). Everyone agrees that
B). the Ganga is the holiest
C). of all other rivers
D). of India
E). No error
4). Pick out the grammatical error or idiomatic error
A). We were happy that
B). the audience responded well
C). and gave all the speakers
D). a patiently listening
E). No error
5). Pick out the grammatical error or idiomatic error
A). The economical conditions
B). of our country is bad
C). and unlikely to improve
D). in the near future
E). No error


Directions (6-15) : Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
PASSAGE
Capitalism is a great slave. but a pathetic master. This truth unfortunately gets lost in our chase for the elusive dream especially in the West, the land that has been marketed as the land of dreams the great
Western dream. It's the dream of being independent masters of our lives, of making big bucks and of being happy even if that happiness is being bought by money which all of them chase out there. No doubt, the West, on its part, has been fairly successful in creating material comforts a plenty. It has improved the living standard of its average citizen, However it has been achieved as a result of more than 200 years of unbridled growth and exploitation. And that is what has made the rest of the world mindlessly chase westernism, not necessarily happiness or an ideal form of society. All because the shop window looks very impressive and it has been marketed very well.
But a deep look inside the shop tells the different tale. A different world lies behind, a world that is not quite visible to the starry eyes millions for whom the western way of life seems to be the ultimate dream.
Thus we have Indians dreaming to become or to get married to an NRI and Indian middle class fathers dreaming of their son's reaching the bay area and landing the tech jobs, unmindful of the second class life they end up leading in the West. What goes unseen and almost unheard is that the West also happens to be the land that is right amongst the top in terms of the number of divorces per thousand, the number of single parents per thousand, the number of old people in old homes, the number of suicides, homicides, and of
course, the number of college/ school shootouts.
And why not! After all, such societies are constantly driven towards higher profits and materialism. Expectedly, this materialism comes at a cost that the world paying today. This is the reason why we have millions dying of curable diseases in Africa and other underdeveloped countries, while the rich grow richer. Their growth will be reduced; if they were to start thinking of the poor. So what do they do to justify their greed for more ? They most shrewdly propagate market a ridiculously primitive law of the jungle for our 21st century civilian, the law of the survival of the fittest'!
The interesting thing about material things is that they only give an illusion of happiness; however such happiness is always momentary in, nature Ergo, at this juncture, you feel you are the happiest person in the world, after buying your new car or flat screen TV. and just a few days later, these are the very possessions that cease to make you happy. While you chase the bigger car and spend that extra bit of the wealth, you intercept someone's share of the daily bread and also sacrifice those who have the maximum power to make you happy family, emotions and love. Prolonged abstinence in feeling emotions finally destroys bliss; and you don't even realize when you have become a dry-eyed cripple and then you land up in semon workshops to find out the real
meaning of life or whatever these workshops are capable of explaining. The truth is that such workshops are also driven by merchants who cash in on the dejected state of the people, a state created by their own fictional dreams. But by then it's really too late.
By then you have made profits out of arms, and engineered wars to keep that industry alive. You have sold guns to across the counters at super markets and made profits. You've lobbied that guns should be made accessible to the common man, all for the sake of profit. This makes you realize one day that they are your own children who are in the line of fire against the school goer who opens fire at his schoolmates.
This is the society that finally creates an emotionless monster, who gets satisfaction in killing adults and children alike for no cause, no reason and for none, for himself. It is the utter destruction of spiritualism and the total focus on endless self gratification. Where so many single parent families and divorce exist, it is impossible to bring up children or influence the killers, any better.
6). Who does the author hold the responsible for the shooting spread in schools and colleges ?

A. Lack of love and emotion in the society in general.

B. Increased focus on self gratification even when it comes at the cost of innocent lives.

C. Deteriorating social structure leading to break up of families resulting in lack of moral development in children.


A). Only A
B). Only C
C). B and C
D). All of these
E). None ofthese
7). Which of the following is most nearly the same in meaning to the word 'Shrewdly' as used in the Passage?
A). Previous
B). Dark
C). After
D). Subsequent
E). Jinxed
8). Why does the author refer to the law of survival of the fittest as ridiculous ?
A). This law is primitive and holds good for developed nations.
B). This primitive law is often used to justify the accumulation of wealth by a selected few.
C). People from developing countries used it to rationalize their immigration to the Western countries.
D). It does not lead to any material profits and material wealth.
E). None of the above
9). According to the passage, which of the following is a reason for poverty and hunger in underdeveloped countries ?

A. Mindlessly chasing the western way of living.

B. They have fallen prey to the idea of happiness through material comforts rather than love and emotional bond.

C. They do not have marketing techniques as good as the Western countries.


A). Only B
B). Only C
C). Only A
D). B and C
E). Not mentioned in the passage
10). Which of the following is most nearly the same in meaning to the word 'Chase' as used in the passage ?
A). Follow
B). Catch
C). Capture
D). Run
E). Coneuer
Go to :
Total Pages : 10