Topics
General Knowledge >> Economy >> Nature of Indian Economy
31). Which of the following are not correct assessments of the decades of India's Five-Year Plans?
1. There has been vey low capital formation
2. Growth has favoured the better off
3. Production has increased substantially through often falling short of targets
4. The public sector has contributed nothing to economic growth

A). 1 and 4
B). 2 and 3
C). 1, 2 and 3
D). 3 and 4
32). Who is the Deputy Chairman of Planning Commission?
A). Prime Minister
B). Finance Minister
C). Commerce Minister
D). None of these
33). The Deputy Chairman of the Planning Commission :
A). is the Prime Minister
B). is the Planning Minister
C). holds the rank of a cabinet minister
D). is an economist of repute
34). Who was the first Deputy Chairman of Planning Commission of India?
A). Shri Jawaharlal Nehru
B). Dr. Rajendra Prasad
C). Shri V.T. Krishnamachari
D). Shri C. Rajagopalachari
35). Which one of the following is the most appropriate method to measure the economic growth of a country?
A). National Income
B). Net National Produce
C). Gross Capital Formation
D). Gross Domestic Product


36). India is regarded as a country of 'Demographic Dividend'. This is due to
A). its high population in the age group below 15 years.
B). its high population in the age group of 15 64 years.
C). its high population in the age group above 65 years.
D). its high total population.
37). Consider the following statements.
1. About one-third of GDP in India is contributed by the agricultural sector.
2. More than 60% of the country's GDP is contributed by the service sector.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
38). Consider the following statements
1. Depreciation of the economy is correctly accounted in the Gross Domestic Product.
2. Green GDP accounted the environmental degradation due to economic progression of a country.
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
39). A country's natural capital includes all of the following except
A). forest
B). water
C). roads
D). minerals
40). Consider the following statements
1. More than one-third of world population lives in the low income economy countries
2. More than three-quarters of the Gross National Income of the world is accounted for the high income economy countries
Which of the statements given above is/are correct?

A). Only 1
B). Only 2
C). Both 1 and 2
D). Neither 1 nor 2
Go to :
Total Pages : 23