Which of the following are not correct assessments of the decades of India's Five-Year Plans?
1. There has been vey low capital formation
2. Growth has favoured the better off
3. Production has increased substantially through often falling short of targets
4. The public sector has contributed nothing to economic growth


A) 1 and 4

B) 2 and 3

C) 1, 2 and 3

D) 3 and 4

Correct Answer:
A) 1 and 4


Part of solved Nature of Indian Economy questions and answers : General Knowledge >> Economy >> Nature of Indian Economy








Comments

No comments available




Similar Questions
1). Who is the Deputy Chairman of Planning Commission?
A). Prime Minister
B). Finance Minister
C). Commerce Minister
D). None of these
-- View Answer
2). The Deputy Chairman of the Planning Commission :
A). is the Prime Minister
B). is the Planning Minister
C). holds the rank of a cabinet minister
D). is an economist of repute
-- View Answer
3). Who was the first Deputy Chairman of Planning Commission of India?
A). Shri Jawaharlal Nehru
B). Dr. Rajendra Prasad
C). Shri V.T. Krishnamachari
D). Shri C. Rajagopalachari
-- View Answer
4). Persons below the poverty line in India are classified as such based on whether :
A). they are entitled to a minimum prescribed food basket
B). they get work for a prescribed minimum number of days in a year
C). they belong to agricultural labourer household and the scheduled caste/tribe
social group
D). their daily wages fall below the prescribed minimum wages
-- View Answer
5). Which Committee's recommendations are being followed for estimating Poverty Line in India?
A). Dutt Committee
B). Chelliah Committee
C). Chakravorty Committee
D). Lakdawala Committee
-- View Answer


6). Consider the following statements :
Regional disparities in India are high and have been rising in recent years
because :
1. There is persistent investment over time only in Select locales
2. Some areas agro climatically less conducive to development
3. Some areas continue to face little or no agrarian transformation and the
consequent lack of social and economic opportunities
4. Some areas have faced continuous political instability
A). 1, 2 and 3
B). 1, 2 and 4
C). 1, 3 and 4
D). 2, 3 and 4
-- View Answer
7). Absolute Poverty means :
A). poverty in terms of absolute number of people
B). poverty in terms of the basic minimum calorie requirements
C). poverty in terms of the prevailing price level
D). poverty in terms of the absolute level of unemployment
-- View Answer
8). Which among the following definitions has been given by the World Bank to define people below the poverty line?
A). Income not exceeding $ 1 a day
B). Income not exceeding 50 cent a day
C). Income not exceeding $ 2 a day
D). Income not exceeding $ 1.5 a day
-- View Answer
9). Poverty Gap is :
A). the difference between poverty line and actual income levels of all those
living below that line
B). gap between the rich and the poor
C). gap between developed nations and developing nations
D). gap in infrastructural facilities between developed and developing nations
-- View Answer
10). A serious effort to tackle the problem of poverty began with :
A). first plan
B). third plan
C). fourth plan
D). sixth plan
-- View Answer