SBI Associates Clerk Questions and answers

Directions (30-34): Study the following arrangement carefully and answer the questions.

B S * 4 M @ K % 9 + A L $ R 3 U 5 H & # Z V 2 \( \Large \Omega \) W 7 Q X 6 € F G £
31). Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
A). R3H5
B). S*@M
C). X€FQ
D). #\( Z \Large \Omega 2 \)
E). %9LA
32). How many such numbers are there in the given arrangement, each of which is immediately followed by a letter and also immediately preceded by a symbol?
A). One
B). None
C). Two
D). Three
E). More than three
33). Which of the following is fourteenth to the left of the nineteenth from the left end of the given arrangement?
A). 6
B). M
C). 4
D). X
E). @
34). What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the given arrangement?
BS* 4@K 9L$ U#Z

A). 7FG
B). WXF
C). W€F
D). W6G
E). \( \Large \Omega \)6F
Directions (35-39) : Study the given information and answer the given questions.

In a certain code language 'go to the park' is written as 'et ge ud hu'

'park full of children' is written as 'bo ud dr cx'

'the play of children' is written as 'dr hu cx kl'

'to play full time' is written as 'sy et bo kl'

[All the codes are two letter codes)
35). Which of the following possibly means play time, in the given code language?
A). pa et
B). sy kl
C). sy pa
D). dr et
E). sy bo


36). What does 'kl' stand for in the given code language?
A). play
B). None of the given options
C). to
D). go
E). full
37). In the given code language, what does 'cx' stand for?
A). Either 'of; or 'children'
B). park
C). play
D). full
E). Either 'play' or 'park'
38). In the given code language, what is the code for 'park'?
A). et
B). dr
C). ge
D). bo
E). ud
39). What is the code for 'the' in the given code language?
A). hu
B). cx
C). dr
D). et
E). ge
40). How many such pairs of letters are there in the word 'BANGLE', each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series?
A). More than three
B). Two
C). One
D). Three
E). None
Go to :
Total Pages : 16