Topics
Exams >> Bank Exams >> SBI Associates Clerk
Directions (41-50) : Read the following passage carefully and answer the given questions. Certain words have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time a Brahmin lived in a big city and as a result of his misdeeds in his previous birth, he became a thief. He saw four other Brahmins from another city selling a variety of goods in his city. He thought he should somehow deprive the four Brahmins of their money and through sweet words became their good friend. He was being useful to them in whatever way he could. True, it comes naturally for women of vice to act coy and for charlatans to pretend to be learned.

The four visitors - sold all their goods with the money from the sales brought and pearls and precious jewels. The Brahmin thief was keeping an eye on what they were doing even as he pretended to serve them faithfully. One day, in the presence of the Brahmin, the traders out open their thighs and storing the jewels and pearls inside the thighs sewed them back.

The Brahmin was disappointed that they did not give him even a small part of their wealth. He immediately decided to follow them and kill them in the middle of their journey back home and take all that wealth from them. He told the traders with tears in his eyes. "Friends, you seem to be ready to leave me behind. My heart is broken because it is difficult for me to snap the bonds of friendship with you. If you will be so kind so as to, take me with you, I will be very grateful to you"

Moved by his request, the traders started their homeward journey accompanied by the Brahmin thief. They passed through several villages, towns and cities before they reached a village inhabited by thugs. Suddenly, they heard a group of crows loudly shouting. “Everybody listen, very rich people are coming. Come, kill them and become rich.”

The thugs at once attacked the Brahmin traders with sticks and began examining their bags. But they found nothing. They were surprised because this was the first time that the words of the crows had turned out to be false. They told the traders, “O traders, the crows always tell the truth. You have the money with you somewhere. Take it out or we will cut every limb of yours and bring it out." The Brahmin thief pondered, “These thugs, will certainly pierce the body of the traders to grab the jewels. My turn also will come. It is better offer myself to these thugs and save the lives of the Brahmins. There is no point in fearing death because it will come today or after hundred years.“One cannot escape it.

With these thoughts Brahmin thief asked first kill him and see if there was anything valuable on his body. The thugs accepted the offer and found nothing on him after the pierced his body. They let go off the other four Brahmins thinking that they also did not have anything precious on their bodies and that the crows were in fact wrong this time around.
41). Which of the following cannot be said about the Brahmin thief?
(A) He gave up his life so that the Brahmin traders could live.
(B) He collaborated with the thugs in the village in order to steal from the traders.
(C) He told the traders that he would protect them from the thugs.

A). Only (A)
B). Only (A) and (B)
C). Only (C)
D). All (A), (B) and (C)
E). Only (B) and (C)
42). Choose the word which is most similar in meaning to the word given in bold as used in the passage.
PONDERED

A). Confused
B). Thought
C). Asked
D). Argued
E). Objected
43). Which of the following can be said about the crows in the story?
(A) The village thugs punished the crows for lying to them about the traders.
(B) They were in fact wrong about the traders carrying riches.
(C) They would inform the village thugs about wealthy people approaching the village.

A). Only (B) and (C)
B). Only (A)
C). Only(C )
D). Only (A) and (C)
E). ALL (A), (B) and (C)
44). Choose the word which is most opposite in meaning to the word given in bold as used in the passage.
DISAPPOINTED

A). Hopeful
B). Happy
C). Popular
D). Appointed
E). Heightened
45). Choose the word which is most opposite in meaning to the word given in bold as used in the passage.
INHABITED

A). Occupied
B). Escaped
C). Dwelled
D). Devoid
E). Pursued


46). Which one of the following qualities did the Brahmin thief possess?
A). He was perceptive.
B). He was generous.
C). He was rich.
D). He was short-tempered.
E). He was friendly.
47). Choose the word which is most similar in meaning to the word given in bold as used in the passage.
SNAP

A). Impulsive
B). Instant
C). Break
D). Spontaneous
E). Sound
48). Which of the following is true according to the story?
A). The lives of the four Brahmin traders were spared in the end.
B). The Brahmin thief had plans to kill the Brahmin traders for their wealth.
C). The Brahmin traders had started to trust the Brahmin thief.
D). The Brahmin thief knew that death was inevitable.
E). All the given statements are true.
49). Which of the following can be the most appropriate title for the story?
A). The Brahmin Thief
B). The Village of Crows
C). The Thugs and the Traders
D). The Precious Jewels.
E). The Path to Riches.
50). Why did the Brahmin thief serve the Brahmin traders faithfully?
A). He wanted to become a trader like them and wanted to learn the nuances.
B). He was fond of them and wanted to be good friends with them.
C). He was making up for the misdeeds of his previous life.
D). He wanted to earn their trust so that he could steal from them.
E). Other than those given as options.
Go to :
Total Pages : 16